Pak Tam

Archive for the ‘Uncategorized’ Category

Surau UCD…muslimin

In UCD, Uncategorized on June 26, 2009 at 11:07 am

3494133575_49ba58a4d3gambar hiasan

Alhamdulillah…kebebasan bersuara dan beragama benar-benar dipraktikan di bumi Shamrock ni, lebih-lebih lagi di UCD. Untuk Muslim, pihak pentadbiran UCD telah menyediakan dua buah tempat untuk pelajar-pelajar yang beragama Islam untuk bersolat..satu kt Health Science Building kt tingkat 3 dan muslimat kt tingkat 2( tmpt budak medic la ne, Malaysians especially) dan satu lg kt Science Building ( more untuk accomodate international students yang lain informally)…

125061147_a9173074b7

juga gambar hiasan

Surau atau prayer room ni special untuk muslim sahaja dan bukan pula sebuah multi religious prayer room yang korang semua akan tengok kt sini nanti..so be prepared..Prayer room ni biasanya penuh semasa solat zohor kerana kelas biasa tak de pada waktu tu ( Irish phm kot jadual solat kita)…jadi ramailah kt sana time zohor..

Size prayer room ni, x de la besar sangat, tp cukup untuk jemaah seramai 15 orang maksimum untuk solat pada satu-satu masa..syukur…Buku-buku agama pun ade kt sini…sambil-sambil tunggu solat, baca-baca la dulu..

2086453240_95d3f94fc9
Yang lebih menariknya, prayer room memang hidup…ramai yg buat bisness kt sini..pada hari2 tertentu ade la dijual mcm2 juadah untuk dimakan dengan harga berpatutan..nasik lemak, nasik goreng,bihun dan burger antara yg dijual kt surau ni…katanya ex peniaga “nk kumpul duit nk kawen”…berkatnya rezeki dijual…memang betul pun…maybe tatkala korang baca entry ni, dua2 ex penjual tu dah pon kawen…emm…mungkin tu petua nk kawen awal kot..who knows..
nanti boleh la beli ye..til then…

jumpa di sana ye time solat…

sekian

Allahu A’lam

Dublin Bus (2)

In Life in Dublin, Uncategorized on June 20, 2009 at 3:14 pm

Assalamualaikum wbt..sedikit sambungan daripada kesinambungan daripada artikel Dublin Bus (1)..

Beberapa perkara lain..

Punctuality

Punctuality Is the top quality. Tu la tema atau motto yang saya berikan sendiri kt Dublin Bus . Dengan margin of error hanyalah lebih kurang 5-10 minit untuk setiap bas, perkhidmatan Dublin Bas patut dicontohi oleh company bas kat negara kita. Ketepatan masa  jadual perjalanan bas merupakan sesuatu yang agak baru bagi kebanyakkan pelajar Malaysia. Jadi, biasakan diri anda kerana bas tidak akan menunggu anda !

Keadaan dalam bas

Jangan terperanjat untuk yang pertama kali naik Dublin Bus ni. Seperti entry DB(1), Dublin Bus memang mesra OKU,warga veteran dan jua untuk bayi. Beberapa seats depan biasanya disedikan khas untuk golongan di atas . Jadi, janganlah berebut dengan mereka ya kalau seats lain dah penuh.

“please give up this seat to old people”

CCTV juga ada dalam bas ni yang akan dimonitor oleh driver untuk menjamin keselamatan penumpang. Air-cond tidak diperlukan dalam bas kerana memang dah sejuk dah pun.

transformasi wajah

dulu....daripada ini..

kepada ini…menarikkan…meh la pakat2 ke city centre

kepada ini

Perkhidmatan lain

Selain dari perkhidmatan harian ni, DB juga ada menyediakan perkhidmatan “sightseeing tours”  dan  “ghostbus” sekitar Dublin. Kalau dah rasa bosan sangat jalan kaki, boleh la amik tours trip ni. System hop on hop off digunakan.  Harganya pun boleh tahan. Kalau nak bawak family jalan-jalan Dublin, rasanya , ni the best option yang ada. Pesan saya, jangan la duk convert duit euro anda tu masa naik bas. Kalau convert jugak, memang tak naik bas la .

Contoh tiket…

ghost bus yang x brape berhantu pun...

tu je kot info untuk kali ini…semoga anda berpeluang naik bus ni…

sekian…

Merville vs Belgrove (2)

In UCD, Uncategorized on June 19, 2009 at 10:07 am

Assalamualaikum dan salam sejahtera..

Emm..Rasanya banyak sangat dah info yang diberikan dalam artikel Merville vs Belgrove (1)..tp jujurnya, pengalaman-pengalaman yang dialami setiap student yang mungkin berbeza .manis atau pahit bergantung pada anda untuk menilai keadaan tersebut…jadi coretan pengalaman yang ditulis dalam blog ni, sekadar perkongsian pengalaman…

Satu benda yang belum dimuatkan dalam artikel tu adalah bayaran sewa untuk kedua2 kediaman yang selesa ni…kalau x salah, setiap student kena bayar lebih kurang 3600 euro untuk stay kt Merville atau Belgrove bermula dari September hingga hujung May..kira-kira 9 bulan…nampak macam banyak kan 3600 euro tu (kira2 RM18000)..area UCD ni memang mahal sewanya kecuali rumah saya…wowww…tp x rasa pun..sebab sponsor akan tolong bayarkan untuk student JPA yang stay kt sini..tp untuk student MARA, kena bayar sendiri..jadi terasa la sket kot duit tu habis..x pe..bulan depan kalau hidup dan ade rezeki, 27hb masuk lagi duit baru…

Sebelum summer aritu, saya sempat la bertemu bual dengan wakil-wakil ex penduduk Belgrove yang baru mendapat rumah baru selepas 2 semester tinggal kat Belgrove…Overall, testimonies yang diberikan mereka untuk Belgrove sangat positive… Saya sempat merekod temubual tersebut yang terpaksa dibuat 2X sebab ada masalah teknikal untuk recording yang pertama ( lupa tekan butang play..hahaha)..so terpaksa la buat balik temubual…ikutilah temubual tersebut ye sampai habis..maafla ye kalau nampak kaku sangat dalam video ni …

semoga bermanfaat

libraries are not for bookworms only!

In Uncategorized on June 17, 2009 at 1:55 pm

Where do you find bookworms?

I bet your answer would be the library!

Yeah, I guess that’s the highest probability for finding bookworms scattering around. However, in the UCD library, the place is not exclusive for nerds! Many students opt to hang out in the libraries rather than the lecture theaters at times. We can see this kind of phenomena especially during exam seasons.

There are a few libraries available in the University College Dublin; the main one being the James Joyce Library which I heard is one of the largest libraries in Dublin. There’s another library available in the Health Science Building. This library is equipped with books and resources especially for the Medical and Nursing Students.

The first time I entered the library, I said to myself, “wahh ade pokok dalam library laa. Bestnye!”  There are a lot of different studying areas available in the library; the couches, the study rooms, the private studying areas, the computer labs and the studying areas which are exposed to sunlights (the one at the 3rd floor!) You can imagine the place to be very large indeed! However, if you prefer to use the study room, you have to book the room at the counter first.

You can also rent a laptop from the counter in the library. Interesting, right? But I personally suggest for you to use the computers in the computer labs instead if you need to use the computers. Before this, it was free if you want to borrow the laptops in the library. They’ve just introduced the new rates recently.

If you are interested in borrowing books, there are two type of loans available, depending on the type of books you choose. Usually if the books are on high demands and new books, you are only allowed to borrow it on a short loan which is about a week. The ones on long loans however can be borrowed for about three weeks. And like any other libraries, if you send the books after its due date, you’d be fined! In UCD recently, the library committees have launched superfines to those who send the books late. Check out the UCD library website (www.ucd.ie/library/) for more information on the current fine rates.

The best part of borrowing the books in the library is that we can reborrow the books by logging in through our UCD connect account. So there’s no need for you to carry the books to the counters everytime you want to reborrow the books. There’s only one exception which disallow you from reborrow the books, which is if there’s another person already having the same book on their reserved list.

I guess that’s an overview of how the library of UCD is all about. Overall, I’d give a rate of 4 and a half out of 5 for the Health Science Library in UCD! Thumbs up! =)

Flight to Dublin…

In Uncategorized on August 9, 2008 at 3:17 pm

There’s no direct flight from Malaysia to Ireland. So, you have to stop for a transit somewhere to catch another connecting flight to Dublin. Normally the transit is at London Heathrow, Paris, Amsterdam or Frankfurt. There will be student officer(s) that will wait for your arrival at the airport. The duration of the flight normally would be around 14 to 16 hours. However, it will be longer if the period of waiting for the connecting flight increases. 

Man…That’s a whole lot of time…What I’m supposed to do sitting that long a plane??

Well. For those who never travelled far using a bus or plane, it sure is a long time. However, the panel screen at the back of seat in front of you will help to keep you accompanied. There are selections of movies, drama series, games etc. But don’t forget your duty as a muslim. The 5 daily solat are compulsory as they always are even when you are floating in the sky. You can use the rukhsah to qasar (shorten), combine (jama’) the prayers and perform the solat at your seat. You can also check for direction of Kaabah with the panel screen in front of your seat. As for the solat time, it is better to based it on the change of day and night compared to the time because you are always moving in the sky (its quite difficult to determine which country you are at) and different country has different time-zone. You might want to ask your friends who went to Wonderful Overseas Weekend (WOW) to explain more if you still have any confusion.

Welcome To Ireland

In Uncategorized on August 9, 2008 at 12:32 pm