Pak Tam

Makan2 di UCD Bersama Mek CUN

In UCD on July 21, 2009 at 2:58 am

Assalamualaikum dan salam sejahtera kepada semua pembaca. Sedikit pengenalan ringkas tentang Mek CUN. Mek CUN ni pelajar UCD, amat berminat terhadap makanan. tidak kiralah samada bercakap tentang makanan, memasak dan segala-galanya yang berkaitan dengan makanan.

Jom Makan!

Jom Makan!

Khas utk junior yng baru nak sampai, mesti pening kepala kan nak fikir utk bawa apa ke dublin nanti? dah la 25-30kg je .. huhu.

Dont worry, Mek CUN ada tips. Barang2 yang kurang penting, beli awal2, shipping( murah banyak compared dgn pos laju ) dua bulan sampai la.  Tak Tahu barang apa kurang penting? Bagi Mek CUN mudah aje.. buku yang besaq kedabak tu Mek CUN istilahkan sebagai kurang penting, baju yang bertimbun2 sgt tu, kasut dan segala macam alat2 yang kalo takde tu still boley hidup kira kurang penting la tue . Jadi bolehlah beli awal2 dan shipping.

Macamana nak shipping?

pegi post office, cakap nak shipping. RM100++ je utk 10 kg.  Balut dalam kotak elok2, selotape banyak2, yang penting jangan tulis ada makanan dalam tu, kalo tak tak lepas. tu pun kalo nak ship makanan la

Takde Address??

Boley cari mana2 senior yang dikenali, takpun PM mek CUN.

Alamak!!!

alamak, termengarutlah plak mek CUN ni, actually mek CUN nak cakap ttg makanan je, ni dah termasuk bab lain plak. Bukannye apa, ini adalah tips mek CUN supaya adik2 leh bawak makanan yang banyak dalam beg nanti. Makanan penting ye utk survival.

Perkara penting berkaitan makanan yang perlu ada :

1. bawa bowl plastik dan sudu ( reason : barang plastik ringan, UCD accomodation tak sediakan pinggan/ mangkuk- so utk kegunaan hari2 permulaan. Kenapa bowl? senang, nak makan megi pun senang, nasi pun senang jgk )
2. kalo nak bole bawa pan/ periuk kecil-satu rumah satu cukup ( yang ringan ok! utk kegunaan sebelum korang bley shopping dan boleh beli barang keperluan rumah )

Actually semua benda pun boleh didapati kat dublin ni, kalo tak pecaya, visit website ni [ click here ]. Ni baru satu kedai, ada banyak lagi kedai2 yang menjual makanan Malaysia. So Dont worry.

Tapi satu je Mek Cun nak pesan,

surely, kebanyakan org akan teragak2 utk berbelanja pada time mula2 sampai coz perbezaan currency. Kepada yang berjimat cermat, bawaklah peralatan dari Malaysia. contohnya seperti :

1. Megi a.k.a mee segera

2.Kuih Raya! serunding dan makanan2 segera kering mcm sambal ikan bilis etc.. . kan korang dtg bulan puasa…

3. Perencah2 termasuklah kiub tomyam ke, perencah sup dan seumpamanya.

4. Rempah ratus mcm bunga lawang dan adik beradiknya

5. Siapa yang suka masak over2 tu tak rugi bawa daun limau purut, daun kesum, bunga kantan, daun pandan, serai dan sebagainya. pastu nanti simpan dalam fridge. ( kat sini pun ada tapi kadang2 wujud di kedai, kadang2 out of stock )

6. Beras jgn bawak, berat!

7. Cili kering ( ni penting, cili kering kat sini tersangatlah pedassssssssssssssssss )

8. Ikan bilis

Haii.. dah bawa semua2 barang ni kene la memasak, jangan buat stock plak kat belgrove/mervill nanti..

Apa?? Tak Tahu Nak Masak?

ok, for girls yang tak tahu nak masak, dont worry, mek CUN ada team yang boleh tolong korang utk belajar memasak. Mek CUN pun tak pandai Masak, tapi mek CUN dah recruit orang2 yang pandai memasak utk tolong ajarkan korang masak. ( this offer is for girls only )

So, dont worry ok?

ok, jumpa di episode seterusnya

from

Mek CUN

Cooking Untuk Nisa.

  1. wah menariknya…sape Mek CUN ni

  2. tenkiu2 sbb bgth in detail (^_^)

  3. bagusnya tips-tips yang ada di sini

  4. I like ur post..I wanna be there one day soon..(^-^)V

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: