Pak Tam

Surau UCD…muslimin

In UCD, Uncategorized on June 26, 2009 at 11:07 am

3494133575_49ba58a4d3gambar hiasan

Alhamdulillah…kebebasan bersuara dan beragama benar-benar dipraktikan di bumi Shamrock ni, lebih-lebih lagi di UCD. Untuk Muslim, pihak pentadbiran UCD telah menyediakan dua buah tempat untuk pelajar-pelajar yang beragama Islam untuk bersolat..satu kt Health Science Building kt tingkat 3 dan muslimat kt tingkat 2( tmpt budak medic la ne, Malaysians especially) dan satu lg kt Science Building ( more untuk accomodate international students yang lain informally)…

125061147_a9173074b7

juga gambar hiasan

Surau atau prayer room ni special untuk muslim sahaja dan bukan pula sebuah multi religious prayer room yang korang semua akan tengok kt sini nanti..so be prepared..Prayer room ni biasanya penuh semasa solat zohor kerana kelas biasa tak de pada waktu tu ( Irish phm kot jadual solat kita)…jadi ramailah kt sana time zohor..

Size prayer room ni, x de la besar sangat, tp cukup untuk jemaah seramai 15 orang maksimum untuk solat pada satu-satu masa..syukur…Buku-buku agama pun ade kt sini…sambil-sambil tunggu solat, baca-baca la dulu..

2086453240_95d3f94fc9
Yang lebih menariknya, prayer room memang hidup…ramai yg buat bisness kt sini..pada hari2 tertentu ade la dijual mcm2 juadah untuk dimakan dengan harga berpatutan..nasik lemak, nasik goreng,bihun dan burger antara yg dijual kt surau ni…katanya ex peniaga “nk kumpul duit nk kawen”…berkatnya rezeki dijual…memang betul pun…maybe tatkala korang baca entry ni, dua2 ex penjual tu dah pon kawen…emm…mungkin tu petua nk kawen awal kot..who knows..
nanti boleh la beli ye..til then…

jumpa di sana ye time solat…

sekian

Allahu A’lam

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: