Pak Tam

Dublin: Europe’s Travel Hub

In Life in Dublin on August 24, 2008 at 8:58 pm

by: bossfarhan.blogspot.com

Satu yang best pasal dok oversea ni ialah travel. Maybe ramai yang x tahu, budak2 Dublin (Dubliners haha) kira mmg lucky sebab Dublin ni blhla dikira salah satu travel hub bg Europe untuk budget airlines/ low cost carrier. Sebab adanya Ryanair, sebuah budget airline Irish.

So, dr Dublin, hampir semue tempat kat Europe kita blh pg. Yg plg best, kadang2 kita blh dapat tiket serendah 10 euros(RM 50) one way(all included). Kat Malaysia pon belum tentu blh dpt tiket 50 ringgit kalau flight lebih 2 jam. Nak pg Langkawi dr KL flight x sampai sejam pon dah brape kan kalau naik AirAsia. huhu.. Best tu….

Tp yang kurang best psl Ryanair ni, satu je. Die x fly ke Airport yg terdekat. Contohnya la, kalau Paris, instead of pg airport Charles De Gaulle (CDG) atau Orly yg dekat dgn city, die hanya fly ke Paris Beauvais yang sebenarnya bukan dlm Paris pon. Sejam dr Paris dgn shuttle bus. Tp since tiket die murah, it saves a lot. Naik bus pon 10 euros je. Let say tiket one way 30 + 10 euros. Baru 40. Kalau naik Aerlingus or Air France yang land kat CDG, tiket one way blh confirm lebih 40 euros la.

Btw, Aerlingus ni adalah national airline bagi Ireland. Kalau tgk kapal terbang die pon hijau siap ade Shamrock lg kat tail die. Shamrock ni kire registered trademark Ireland. (http://en.wikipedia.org/wiki/Shamrock) Asalnya, Aerlingus ni full-frills airline macam Malaysia Airlines la. Tp sebab kat europe ni, trend air travel die berubah, orang lebih consider price dari frills yg x perlu mcm snacks dlm flight, extra baggage allowance dll, so Aerlingus pon jd budget airlines jugak. Tp still fly ke Airport yang utama. Tp x de la sampai Malaysia.

Selalunya, kalau time nak balik Malaysia, sebelum naik Malaysia Airlines kat Paris/London/Frankfurt/Amsterdam, kena naik Aerlingus dulu. Satu yang best naik Aerlingus ni, suasana Irish dia tu. Certain flight, steward dia akan cakap Irish (Gaeilge). Kat Ireland ni especially Dublin, susah nak dengar orang ckp Irish. Sebabnye, Irish pon x ckp Irish. Ish2.


Selain tu, Dublin ni kire top destination bg American. Sebabnya back to history balik, orang American ni ramai jugakla yg berketurunan Irish. Sebabnya ramai Irish yang migrate ke US. Sejak kurun ke 19 sampai la early 1980s masa Ireland x berapa aman dulu. Kira Irish American la diorg ni. And diorg ni kira berjaya jugak. Ramai yang kaya raya. Sebab tu ramai yang datang Dublin. Selain dari Dublin Airport, satu lagi airport; Shannon Airport pon byk flights especially ke US. Sebab tu la byk airlines US yg fly ke Ireland. Delta Airlines, Continental, US Airways dll. Tp x pernah pulak dgr budak Malaysia pg US. Kalau x salah, kalau nak apply VISA pg sane kene bayar 100 euros. Tu pon x confirm dapat. Ish2.

Balik pasal jalan2. Kalau junior2 baru sampai ni, selalunya pg tempat2 yang popular: Paris, London, Spain. Maklumla, dah baru sampai, duit pon JPA ngan MARA mesti bg banyak in advance, hehe! Yang best jalan2 tempat orang ni, banyak pengalaman kita dapat. Macam mana susah nak bercakap dengan orang yg x faham english, macam mana susahnya nak carik halal food, macam mana susahnya nak carik toilet mase tgh emergency. Mcm2 lgla. Tp yg paling best ialah kita dapat tgk culture orang local. Blh rase makanan diorg. (yang halal la yer!) Blh tgk bullfighting kat Spain. Tgk orchestra kat Vienna. Naik gondola di Venice. Best tu….

Selamat travel!!!

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: