Pak Tam

Makan-makan di Dublin – Siri 1

In Life in Dublin on August 21, 2008 at 1:03 am

Assalamualaikum wbt,

Insyallah kali ini eden ingin berkongsi pengalaman makan-makan eden di bumi Dublin ini. Buat perantau-perantau baru, ekau jangan rasa takut mati kelaparan sebab kat DUblin ni semua pun ada. Asian market, Hibiscus ltd dan macam-macam lagi. Ok berbalik kepada tajuk asal, eden nak bawa ekau ke destinasi makan pertama kita iaitu jeng3…..

1. Restaurant Uncle Yusoff

Dublin Mosque, Ireland

Ini bukan kedai yusof tayob yang jual kurma. Ini uncle yusof yang specialitynya memasak nasi beriyani. Restaurantnya berada di South Circular Road. Mengikut hikayat penglipur lara, keenakan nasi beriyani uncle yusof mampu membuat anda tidak keruan sehingga orang kata ambil bau pon udah cukup untuk mengenyangkan nafsu makan yang sedang bergelora. Perghhh………hebat sungguh penangannya. Namun begitu, kerinduan kepada nasi beriyani ini pasti terubat di bulan Ramadhan al-mubarak. Ini kerana, uncle yusof akan menyediakan juadah berbuka puasa kepada mereka yang ingin berbuka di Dublin Mosque. Waktu berbuka ini dianggarkan 100 ribu umat islam berbuka puasa di masjid termasuk yang tidak hadir dan tidak tergambar berapa buah periuk nasi telah digunakan untuk mengenyangkan perut-perut mereka yang berbuka puasa. Ke’famous’an kedai makan ini hingga disebut beberapa kali di dalam saifulislam.com dan menjadi bualan mulut daripada satu generasi ke generasi yang baru.

Solat Terawih @ 28 Ramadan 1428 Hijrah

Buat ahli rumah 218, ekau patut berbangga kerana bau semerbak nasi beriyani ini mampu menerjah ke rumah ekau dan membuatkan ekau tidak senang duduk ibarat lipan kepanasan. Jadi buat warga perantau, jangan lupa singgah dan selamat mencuba. Apa-apa pun eden sebagai iron chef mesti beri rating dengan adil dan saksama.

Rating: Keenakan masakan – 10/10

Dekorasi – 7/10

Kebersihan – 8 /10

Overall – 8

2. Kebabish Tandoori Dublin

Kebabish, Dublin

Kebab-ish……restaurant ni sememangnya terkenal dengan kelembutan roti NANnya dan juga kemurahan rezekinya. Percayalah, ekau pasti tidak mampu menghabiskan sepinggan kebab kerana rezeki yang diberikan bukan setakat melimpah ruah malahan melimpah keluar dari pinggan. Kedai ini terletak di 39 Lower Clanbrassil Stree, Dublin. Selain kebab dan masakan-masakan dari negara arab dan pakistan, kedai makan ini turut menyediakan manisan-manisan terkenal dari negara Pakistan. Semuanya manis-manis belaka. Pasti menjadi kegilaan warga Kelantan nanti. Namun bukan semua mengikut citarasa Malaysia ye. Restaurant ini juga merupakan tempat pelajar-pelajar ‘hang out’ tanpa mengira hari samada siang atau malam. Kedai ini beroperasi dari jam 11 pagi hingga jam 2 pagi. Ramai yang telah memberi komen dan ramai yang menyukainya. Eden yakin ekau pasti merindui kelazatan kebabnya yang tiada tandingan selepas mencubanya sampai bungkus bawa balik. Makan jangan tak makan dek oooi !!

PICT0001-3.jpg The First Kebabish image by beeshuen_photos

Sampel kebab yang melazatkan…

Kebabish, Dublin

Setelah pemerhatian eden selama 2 tahun, jadi eden nak bagi rating:

Keenakan Masakan – 10/10

Dekorasi – 9/10

Kebersihan – 8/10

Overall – 9

Ok sampai di sini sahaja kita bersama, insyallah eden akan sambung dengan kedai-kedai makan yang menarik di Dublin. Sebarang komen atau cadangan bolehlah kemukan dalam blog ini. Sehingga berjumpa lagi di dalam siri kedua.

Wslm

IRoN cHeF of 218

  1. Hmmm.. Mcm kenal je Iron Chef of 218 ni.. Heheh

  2. sapa ni ek iron chef ni? Mr Ghani ke? aha…:D

  3. bape euro mkn2 ni??
    mahal tak??

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: