Pak Tam

Belajo di RCSI

In Life in Dublin, RCSI on August 21, 2008 at 4:55 pm

Assalamualaikum wbt.

Tempoh hari di prog pre departure, saya menerima banyak pertanyaan tentang cara belajar di RCSI. Di sini saya cuba explain dengan detail agar anda dapat gambaran kasar apa yang bakal anda tempuhi for the next 5 or 6 years.

RCSI baru saja bertukar sistem pembelajaran sewaktu batch 2005. Secara teknikal, cara pembelajaran masih sama. Cuma sistem saja.

Dahulu RCSI guna sistem exam 1st prof, 2nd prof dan sebagainya. 1st yr, 2nd yr tak exam. 3rd yr exam semua. Something like that. Sekarang, RCSI exam semester based. Bila masuk 4th dan 5th yr RCSI ikut rotation.

Seperti yang anda tahu, belajar medic ada 5 tahun atau 10 sem

The first 3 sem in RCSI is called: JUNIOR CYCLE (belajar kat RCSI Building)

The next 3 sem in RCSI is called: INTERMEDIATE CYCLE (belajar di Beaumont Hospital)

The next 4 sem in RCSI is called: SENIOR CYCLE (belajar di merata hospital)

Pembelajaran ketika pre med telah diterangkan dengan seterang-terangnya dalam kolum di bawah.

1st sem: (roughly October to January)

ada 4 module, exam late January

a. Health, Behaviour & Society 1

b. Nutrition & Energy

c. Haemopoietic & Immune System

d. Neuromuscular

kelas penuh pada isnin, selasa dan kamis. separuh hari pada jumaat, dan selalunya free pada rabu.

pada hari kedua anda, anda sudah akan membedah mayat. Cool kan? (heheh) Satu minggu, ada 2 sesi bersama surgeons masing2. setiap 2 mggu anda akan berdepan dengan CARD SIGNING (oral test anatomy, constitute 2.5% of your finals) pada petang jumaat. utk sem ini, fokus anatomy anda ialah lower limb (kaki) dan pelvis/ peritoneal

//www.anatomyatlases.org/atlasofanatomy/plate14/images/plate14.jpg” cannot be displayed, because it contains errors.

sejak sem 1 lagi, RCSI akan impart clinical skills dalam pembelajaran anda on weekly basis. jadi sebab itu, anda perlu beli stetoskop dari sekarang.

dan utk setiap minggu, anda akan ada PBL style class, anda diberi case, and you work it out with your groupmates, which is an international blend.

hanya ada satu project, individual. utk module Health, Behaviour & Society.

2nd sem: (roughly February to May) exam early June

ada 5 module:

a. Molecular Medicine

b. Health, Behaviour & Society

c. Clinical Competencies 1 (OSBE)

d. Genitourinary & Endocrine

e. Cardiovascular & Upper Limb

kelas pack hampir setiap hari. rabu pun jadi full

so dulu anda belajar clinical tak masuk exam, utk sem ni, dah mula masuk exam. jadi ia diajar dengan lebih serious.

dari segi anatomy, anda akan fokus pada abdomen, thorax and upper limb (tangan). CARD SIGNING seperti biasa.

//www.pitt.edu/~anat/Abdomen/Abdomen/Abdomen%20nodes.gif” cannot be displayed, because it contains errors.

//www.rci.rutgers.edu/~uzwiak/AnatPhys/Blood_Vessels_files/image028.jpg” cannot be displayed, because it contains errors.

dari segi PBL, berterusan. dan akan diuji dalam exam clincal

dari segi project, hanya satu, group work on HBS.

3rd sem/ 2nd year ( roughly October to January)

sem paling relax. 4 module sahaja.

a. Evidence Based Healthcare

b. Neuroscience

c. Clinical Competencies 2

d. Early Patient Contact

untuk sem ni, kelas paling sikit, mostly anda goyang kaki di rumah. hampir setiap hari kelas separuh hari sahaja. Ibu bapa pun naik hairan kenapa anda banyak sangat masa call rumah.

untuk anatomy, anda focus Head and Neck and Neuroscience.

//www.becomehealthynow.com/images/organs/nervous/cut_nrvs_head_neck.gif” cannot be displayed, because it contains errors.

untuk project, satu project group under Evidence Based Health.

under Early Patient Contact, anda akan jumpa pregnant woman and follow development dia.

untuk clinical, at this stage, anda sudah progress sgt2 jauh relative to other uni.

TAMAT JUNIOR CYCLE!:D

di Intermediate Cycle, yakni ketika anda 2nd year separuh akhir, anda akan kelas di Beaumont Hospital.

Rata-rata dari kita akan mulai rasa terkejut sekejap, sebab sem 3 relax, sem ini hectic. but you might be really happy, as there will be no more card signing, but a lot will figure out that you actually miss them too!)

Satu sebab lokasi hospital yang tak center. RCSI center habis. Hospital kena naik bas, tukar bas.

Dua, sebab content study sgt pack and laju.

Tapi, one thing we can share is, at this level, anda belajar dgn sangat seronok, sebab kelas anda di hospital, hari2 lecturer bawa masuk fresh real patients dlm lecture hall. Dulu clinical like class, seminggu sekali atau dua, ini dekat 3-5 kali. Memang sangat best untuk relate apa yang anda belajar ke dlm real scene.

Tiga, anda dapat access to operation theatre, tgk segala mala procedures, belajar PR (this is not pleasant though hoho), belajar x ray dari radiology department live, tengok gastrocscopy etc. untuk experienced semua tu sebelum anda masuk 3rd yr.

So when you take your clinical exams, it is team style, named TOSCE (team OSCE). and at this level, you feel more like a real doctor!

OKaylah, setakat ini dahulu. harap dapat membantu dan spark excitement anda untuk belajar di RCSI😀

Wallahua’alam

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: