Pak Tam

MERVILLE vs BELGROVE???

In UCD on August 20, 2008 at 4:18 am

Untuk adik-adik UCD yang diberi peluang untuk memilih accommodation at UCD student residences, nama-nama seperti Roebuck, Glenomena, Merville and Belgrove tentunya kedengaran, tetapi tahukah adik-adik semua apakah perbezaan antara mereka? Tetapi, actually hanya Merville dan Belgrove je yang selalu didiami 1st year student dari Malaysia. Ini mungkin disebabkan faktor harga di mana-mana apartment ni jelah yang mampu dibiayai oleh Malaysian students.huhu… Okay, mari kita tinjau apakah perbezaan kedua-dua apartment ini.

1. HOUSEMATES

Inilah perbezaan utama antara Merville dan Belgrove. In one apartment at Merville, it consists of 4 people, 2 Irish (or omputih yang lain) and 2 Malaysians. Meanwhile, in Belgrove, there will be only 3 people in an apartment and usually they are all Malaysians (mengikut preferences time hantar form kt Carl Lusby). For those who would love to integrate with local people, suka borak2, and make friends with them, bolehla pilih Merville as ur preference. Tapi kalau kat Belgrove,it’s kind of comfort zone la untuk kita org Malaysia + Islam; senang nak masak sesama, meeting rumah, delegate duties, sembahyang jemaah and so on..

Tapi dari segi ber’party’ di Ireland ni, sangatla dahsyat. Malam jumaat dah confirm ada party, and ada jugak malam2 yang lain.. So untuk Mervillians, yang bernasib kurang baik, yang housematenya suka bawa balik kawan-kawan berparty di rumah, maka malanglah nasib, sebab terpaksa menahan bising di rumah sendiri. Tetapi, frequency utk Mervillians berparty di rumah agak kurang compared to Irish kat Belgrove. Maybe disebabkan faktor living room yang besar and all housemates are Irish or Caucasians. Dan di Belgrove sangat banyak la rumah yang buat party sehinggakan jiran-jiran yang tidak berparty (Malays) tension akan keadaan yang amat membingitkan. But at least bukan kat rumah sendiri la… Cuma distracted dengan bunyi bising.

2. ROOMS

Untuk Merville, all rooms are single room; 4 single rooms for 4 persons. Tetapi kat Belgrove, ada 2 rooms; 1 single and 1 double room. So sorang dapat single room dan akan ada  2 orang yang akan share room. Tapi ada jugak certain houses yang all rooms are single room. Nasib la kot… (“,)

3. ELECTRICITY

Hrmm, ni pon major difference gak. Kat merville, electric guna topup card. Menarik kan? Heh, ada 10 eu and 5 eu topup card. 10 euro topup tu boleh tahan up to 3-4 days. Tapi, kalau time winter, 2-3 days jelah. Tu average usage but it varies among people.  Topup card boleh didapati di CENTRA which is located just next to the reception office.

On the other hand, electricity payment for Belgrove, cam biasa, guna bil. Every 2 months dapat la bil.. Total bil akan dibahagi kepada 3 org tu, and each person akan dapat surat masing2, then bayar kat bank. Average usage for two months is roughly within 60-80 eu, but then again, kalo time winter it could be up to 70-100 eu per person..tariff elektrik kat dalam hall ni agak mahal bebenarnya..actually electricity cost would be salah satu factor yang mendorong ramai students untuk stay outside the campus untuk tahun-tahun yang mendatang..

4. LIVING ROOM & KITCHEN

At Merville, kitchen and living room are separated. Meja makan at the corner just next to the kitchen. Tapi kat Belgrove, these 2 are not separated. Macam satu space, ada living room, ada kerusi sume, and the other side ada kitchen and meja makan. Living room kat Merville fully carpeted, but not in Belgrove.

Mervilles Living Room

Merville's Living Room

5. TOILET & SHOWER

Di Merville, ada 2 toilets and showers. Usually, 2 Malaysians tu akan share the same toilet. Both of the toilets ni sama ja, each ada shower, toilet bowl and sink. Manakala di Belgrove ada 1 shower, and 1 bathroom which got toilet bowl, sink and bath tub.

6. CENTRA

Centra, ialah nama kedai runcit kat Ireland neh. Macam mini market la. Ala…cam seven eleven la kalo kat Malaysia nie. Ada jual groceries, cereals, drinks, fruits, frozen food, instant food, sandwiches, muffin, detergents, stationaries and many more… Disebabkan Merville guna system topup utk electricity, maka ada lah sebuah Centra kat dalam Merville residence. So senang la, kalau tgh masak tetiba baru sedar bawang habis ke, boleh trus lari ke Centra. (pengalaman =P) Belgrove lak xda kedai, ada machine jual air je, tapi rakyat Belgrove boleh je jalan kaki dtg shopping kat Centra neh. About 300-400 metres away.

7. LAUNDRY

Both residences ada laundrette masing-masing. Pricing? Sama ja.. 3eu for washing and 1.50 eu for drying. So each time, abeh 4.50 eu.. excluded detergent and softener.

8. JARAK KE BUS STOP

Jarak Merville ke bus stop utk ke city atau keluar campus adalah lebih dekat dari Belgrove. Keluar je dari Merville terus nampak bus stop. Plus, kat Centra ada jual bus ticket ataupun dipanggil Rambler. Tapi, xda rambler pon boleh naik bus, guna coins. By the way, untuk menaiki bus di Ireland hanya COINS diterima selain dari ramble card tu. Duit kertas tidak diterima! Dari Belgrove, jarak ke bus stop agak jauh dan dilapisi bangunan-bangunan, about 300-400 metres away jugak.

9. JARAK KE HEALTH SCIENCE BUILDING

Hrm..Merville terletak jauh sket daripada campus. Belgrove terletak lebih dekat dgn academic buildings and bersebelahan dengan James Joyce library. But still, both jauh gak dengan class, which is kat Heatlh Science building. Warga Belgrove maybe dapat jimat 3-5 minutes walk compared to Mervillians. Tapi kalo ikut shortcut, rakyat Belgrove can reach HSB within 5 minutes only…dekat je =)

10. JARAK KE MASJID

ICCI

ICCI

Berhampiran UCD, terdapat masjid yang sangat besar dan cantik. Masjid ini menjadi sumber makanan halal yang paling dekat dengan budak-budak UCD. Adapun jarak ke Clonskeagh Mosque atau nama sebenarnya ICCI ini lebih dekat dengan Belgrove. Perbezaan masa? Agak significant especially for pedesterians. Beza dalam 10-15 minutes gak. But if you choose to cycle then it can save your time a lot!

Okay, tu je perkongsian untuk life at UCD residences. Sorry if it sounds a bit bias, cause I used to be a Mervillian! (Obsess.haha). Selamat memilih!! And if you don’t get the residence that u’ve chosen, accept it with an open heart..Coz dua-dua pon ada pros and cons. See u in Dublin!! =D

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: