Pak Tam

Archive for August, 2008|Monthly archive page

Dublin Bus(DB) 1

In Life in Dublin on August 31, 2008 at 12:33 am

Kali ini cerita kita cerita tentang medium pengangkutan anda di Dublin ini. Nama pengangkutan awam yang paling terkenal adalah Dublin Bus. Berbeza dengan pelajar Malaysia di UK, memiliki kereta bukanlah suatu perkara yang biasa bagi pelajar Malaysia di Ireland ini. Jadi mahu tidak mahu, Dublin Bus bakal menjadi kenderaan kesayangan anda dulu, kini dan selamanya =)

Dublin Bus

Dublin Bus

Dublin Bus ini mengguna pakai beberapa system yang wajar anda ketahui. Kita akan cuba memahami setiap jenis system yang diperkenalkan secara perlahan-lahan. Sekiranya tidak faham, utarakan persoalan supaya boleh kita semua mencari jawapan. Kebanyakan Dublin Bus ini adalah bus jenis Double Decker (Dua tingkat). Bas memang selesa dan sangat mesra OKU.

1. EXACT FARE

Dublin Bus hanya menerima COINS sahaja. Duit kertas tidak akan dilayan sama sekali. Katakanlah perjalanan anda menelan belanja 1.70 eu dan syiling yang anda ada hanyalah 2.00 eu, maka tidak menjadi masalah. Cuma baki 0.30 sen itu tidak akan diberikan secara tunai, sebaliknya akan diberikan dalam bentuk kupon. Kupon tersebut boleh dituntut di Bangunan Bus Atha Cliath bertentangan dengan Restoran Pulau Pinang di Dublin.

Tempat menuntut baki anda

Tempat menuntut baki anda

2. KADAR BAYARAN

Tambang anda akan ditentukan berdasarkan jumlah stages yang anda lalui. Atau lebih mudah lagi, jumlah bus stop yang anda lalui:

Stages Travelled Cash Fare
1 – 3 €1.15
4 – 7 €1.60
8 – 13 €1.80
14 – 23 €2.20

Terdapat perbezaan antara tambang kanak-kanak dengan orang dewasa. Kadar yang ditunjukkan di atas adalah kadar tambang orang dewasa.

3. MENUNGGU BAS

Anda hanya boleh menunggu bus di tempat yang disediakan sahaja. Bus yang bernombor 11 tidak akan berhenti di tempat bas nombor 10. Untuk melihat tempat berhenti bas tersebut, anda hanya perlu melihat tiang tersebut(rujuk gambar). Bukan bawah pokok, bukan juga menunggu bawah bangsal goreng pisang macam kat Malaysia.

Nombor bas yang akan berhenti/melalui sini.

Nombor bas yang akan berhenti/melalui sini.

4. STOP

Semacam bas yang biasa anda naiki di Malaysia, untuk memberhentikan bus ini, anda hanya perlu menekan loceng. Namun harus diingat, bus hanya akan berhenti ditempat yang telah dilabel tempat berhenti tersebut. Contohnya, katakanlah anda sedang menaiki bus nombor 11, dan anda menekan loceng untuk berhenti. Bus tidak akan berhenti selagi mana tidak ada papan untuk bus tersebut berhenti.

Nantikan DB 2 tidak lama lagi =)

2M2D – Siri 4

In Life in Dublin on August 29, 2008 at 8:46 pm

Assalamualaikum wbt,

Eden ‘rebranding’ entri eden daripada ‘Makan-makan di Dublin’ ke short form yang lebih ‘catchy’ dan ‘cool’. Mulai saat ini, entri eden lebih dikenali sebagai ‘2M2D’. Eden telah menerima banyak cadangan untuk memasukkan lagi beberapa buah restaurant halal di Dublin dan cadangan ini akan eden pertimbangkan. Ok berbalik kepada main objektif kita iaitu MAKAN, insyallah kali ini eden akan membawa ekau melawat 2 lagi tempat makan yang famous di Dublin.

1. Rico’s

Satu nama yang gah di persada permakanan Dublin. Jika ekau tanya sesiapa sahaja (Malaysia sahaja) pasti semua mengetahui di mana kedainya dan ke’masyuk’kan makanannya. Sungguh enak dan menyegarkan. Kedai yang terletak di 26 Richmond street, Dublin ini mempunyai daya tarikannya yang tersendiri. Jika ekau ke sana jangan lupa memesan masakan specialitynya iaitu Taco Fries. Dengan hanya 3.99 euro, inilah makanan ‘budget’ terbaik sekali di Dublin. Fries dan daging cincang goreng disaluti dengan cream mayonise dan cheese cair mampu menaikkan nafsu makan raksaksa ekau. Silap hari bulan, mungkin ekau siap ‘tapau’ bawa balik rumah dek penangan Taco Friesnya.

taco fries 08.04.07 rico's dublin

Taco Fries, kegilaan remaja di Dublin

Dekorasi kedainya pula santai dan mirip American style membuatkan ekau rasa seronok dan teruja untuk menikmati hidangan yang disediakan. Selain itu, pekerja-pekerja di situ sememangnya ramah terutama dengan pelajar Malaysia dan silap ari bulan, jika ekau sebut nama eden mungkin boleh dapat free kot hehehe (Siapakah eden ? Yang dah tahu jangan bising2 hahaha).

quarter pounder meal 08.04.07 rico's dublin

Quarter Pounder Meal

Kedai ini dibuka sehingga jam 2 pagi, diulangi 2 pagi dan merupakan antara tempat ‘hang out’ utama pelajar Malaysia yang berbilang Uni di Dublin ini. Ok, sila-silalah menjengah ke kedai ini ya.

Food – 8/10

Decoration – 8/10

Cleanness – 7/10

Overall – 8/10

Ok kedai kedua kita jeng jeng jeng…..

2. Iskander’s Kebab House

Jeff wanted a Kebab really bad..it didn't work out tho

Once known as the best kebab in Dublin by Dubliner Magazine. Right now still serving the best kebab in Dublin and probably one of the best kebab in the world. Kedai yang terletak di 29-30 Dame Street, Dublin, Ireland 2 sememangnya dikenali di peringkat nasional. Lokasinya sememangnya strategik iaitu di hadapan kesibukan Dame street ( Ada orang kata Damn street sebab selalu jam teruk area ni ) dan berhampiran dengan Trinity College Dublin. Kedai ini antara tempat hang out utama pelajar-pelajar TCD. Dari perspektif resepi dan makanan di sini, kedai ini mencedok resepi daripada South Asian (Pakistan, India dan negara yang sewaktu dengannya). Masakan South Asian sememangnya kegemaran eden kerana aroma rempah ratus dan kelembutan dagingnya pasti membuatkan ekau termimpi-mimpi kelazatannya. Antara menu kegemaran eden di kedai ini adalah Shawarma dan merupakan salah satu speciality kedai ini.

IMGP2783

Staff yang ramah penyeri Iskander’s Kebab House

Owner kedai ini adalah muslim dan mempunyai satu lagi kedai makanan Halal sederet dengan kedai ini tetapi berlainan entiti. Insyallah eden akan kupas kedai yang satu lagi ini pada entri seterusnya. Harga di sini amat berpatutan. Namun begitu, eden cadangkan ekau poi makan waktu siang kerana kedai ini amat ‘bz’ dan sesak pada waktu malam. Ini kerana menerima kunjungan tetamu yang kelaparan dan tidak diundang.

Shawarma Style!

Meat or Chicken Shawarma ?

Food/Meal – 9/10

Decoration – 8/10

Cleanness – 8 / 10

Overall – 8 / 10

OK sampai di sini sahaja entri eden pada kali ini. Jadi sudah 4 episod kita bersama dan 8 buah restaurant telah kita jelajahi. Semoga ekau mendapat gambaran yang lebih jelas bahawa tak susah hidup di Dublin malahan tidak keterlaluan eden kata, ekau mampu hidup bahagia seperti di Malaysia hehehe. Sehingga bertemu di episod seterusnya dan selamat menyambut Ramadhan al-Mubarak. Teruskan bersama 2M2D untuk paparan restaurant yang menarik next entry !!!

Wassalam

IRoN ChEF 218

Books for TCDians

In TCD on August 28, 2008 at 8:27 am

Here’s a brief guide for the newcomers regarding trinity’s syllabus for 1st year and recommended books.

There are 3 terms in Trinity college:

1)    Michaelmas term (oct-dec)

2)    Hilary term (jan-march)

3)    Trinity term (april-may)

You guys will be learning only three subjects throughout this first year. The 3 subjects are anatomy (except neuroanatomy), physiology and biochemistry. But there is another extra subject which is human behavioral and science.this subject is more likely to phsychology and you will only seat this paper at the final term. So, don’t get mess with it and just take it easy….

Medical faculty still use conventional method of learning and incorporate it with PBL(problem based learning). It is a supplement for the 1st year student to vary their way of learning. But beware, you will grade yourself in every PBL session and 20% will be counted in the final..don’t worry just enjoy it and don’t forget to do some research when you got your assignmentJ PBL  will be done twice a week and you will be grouped into a group of 10. This session is very helpful because you will know the intelligent level of your classmate as well as you too. Furthermore, it enhance your communication skill and you will get to know each other..widen your horizon ok…

BOOKS

Anatomy

 

Atlas of Human Anatomy by Frank H. Netter, John T. Hansen

This is one of the best books you will find for learning human anatomy. Interestingly the entire book is all based on drawings and not photos. It gives you an ideal picture of each anatomical field so when you see the real thing the pieces fall into place. The book is very strong in all areas of the body except neuroanatomy. A separate book is needed for that. Don’t worry because

you will learn neuroanatomy in 2nd year.

 

 

Clinically Oriented Anatomy by Keith L. Moore and Arthur F Dalley

This book is known for its comprehensive coverage of anatomy that relates to the practice of medicine. Clinical information in this book is very important especially in your viva(oral exam) or in order to get higher marks from our lecturerJ

 

 

 

 

 

Biochemistry

Lippincott’s Biochemistry by Pamela C.Champe and Richard A. Harvey

This thin-blue book is very helpful especially in the first term(michaelmas term) and a bit in the second term(Hilary term). Memorize all the process such as glycolysis and etc…

 

 

 

 

 

 

 

Biochemistry by Stryer

This book is quite useful when you’re in the third term as it gives descriptive explanation and help you in understanding the sequence of each process.

 

 

 

 

 

 

Physiology

Human Physiology: From Cells to Systems by Lauralee Sherwood

This is the only book will be used in the entire first year for physiology subject. Even though it is thick and heavy but you will find that you’re able to read every single page and sentence as it help you in your examination. Watch out and careful because some sentences that you might ignore will be ask in the exam. So read it…

P/S: All these books are helpful but it is unnecessary for you to buy all those book. You can get them at our big library. It is just that if you have it, you will be easy to go through all the books without thinking of re-update your books at the library. Remember that you can download your lecture notes at tcd.ie and very useful. Sometimes you wouldn’t need to refer to the books as the lecture notes are enough and understandable.

Any further enquiries:

Aimi Musfirah bt Ahmad Munir

Becoming 2nd year Med Student in TCD

+60195265929(until 6 oct 2008)

+353858176148(after 6 oct 2008)

zinnia210@yahoo.com

Makan-makan di Dublin – Siri 3

In Life in Dublin on August 27, 2008 at 9:20 am

Assalamualaikum wbt,

Lama eden tak update makan-makan di DUblin. Eden mohon maaf kerana sejak kebelakangan ini sibuk dengan urusan peribadi dan undangan ke majlis-majlis lain di sekitar Dublin. Buat masa ini ada tetamu VIP daripada Syria buat pengambaran di Dublin jadi eden perlulah menjadi chef untuk tetamu istimewa ini. Insyallah edisi kali ini eden akan membawa ekau ke dua lagi lokasi makan di Dublin.

1. Kebab Klub

Kebab Klub

Kebab Klub atau lebih famous lagi K-Klub adalah satu entiti yang begitu sinonim dengan pelajar-pelajar Malaysia di Dublin terutamnya di kalangan pelajar RCSI dan  DBS. Ini kerana lokasinya terletak di hadapan Mercer Court Clinic dan bersebelahan dengan RCSI’s Mercer Library menjadikannya lokasi utama pelajar RCSI dan DBS menikmati juadah yang disediakan. K-Klub merupakan destinasi utama student dan masyarakat setempat terutama pada waktu lunch. K-Klub ni memang bijak dan bertuah sebab 1. Mahal macam mana pon confirm akan ada orang Malaysia datang makan kedai dia. 2. Tak sedap macam mana pon, orang complain macam mana pon, confirm ada orang Malaysia akan datang makan juga. So kedai ni maybe Master dalam bidang Marketing dan Sosiologi terutama pengkhususan tentang tamadun Malaysia hehehe……

Döner Kebab at Vrisaki in Wood Green.

Doner Kebab

Makanan di sini lebih kurang Momo’s Kebab House (Sila rujuk entri sebelum ini) iaitu bersifat Middle Eastern cooking style cuma terdapat unsur Persian di situ. Harganya juga berpatutan cuma eden perasan maybe kos bahan mentah mahal sangat jadi kuantiti pon sikit je. Dekorasi yang menarik dan happening merangsangkan lagi nafsu makan ekau di sini nanti cuma di upper floor tiada apa-apa sangat. Hah eden nak gosip skit pasal student kita di sini, ada satu study group daripada RCSI ini sebab terlalu obsess bukan obese dengan K-Klub ni sampai buat study group kat upper floor kedai ni. Katanya senang nak makan. Haih macam-macam budak-budak Dublin ni . Oklah mari kita tengok rating kedai ni.

Makanan – 7/10

Dekorasi – 8/10

Kebersihan – 7/10

Overall – 7/10

Kedai makan kita yang kedua pula ialah…..

2. Sultan Kebab House

DSC01422.jpg sultan kebab restaurant image by affick

Eden baru perasan, kebanyakan kedai makan yang eden poi sume kedai Kebab. Ah lantaklah janji halal dan kenyang. Sebenarnya banyak je kedai makanan yang lain tapi ekau ada dua option jela, seafood atau vegeterian. So kalau ekau nak makan ayam dan daging silalah ke kedai-kedai yang eden cadangkan. Lagipun, masakan Timur lebih sodap daripada masakan barat. Ok berbalik ke kedai kita iaitu Sultan Kebab House. Kedai ini terletak di George’s Street bersebelahan South Street Restaurant.

MixeD KebaB

Mixed Kebab

Masakan di sini memang superb. Setiap kedai Kebab di sini cuba menampilkan identiti yang tersendiri melalui dekorasi kedai dan juga masakan mereka. Oleh itu, jika ekau poi sume kedai yang eden cakap mesti ekau boleh beza rasa makanan setiap kedai. Kedai ini menampilkan kebab versi Turki di adun dengan masakan ala Mediterranean. Harga yang berpatutan dan layanan yang baik sudah cukup menambat hati ekau untuk terus mengunjungi kedai ini. Namun dekorasi yang hambar boleh menghilangkan mood makan ekau. Walaubagaimanapun kelazatan buah kurma eh silap kebabnya pasti memukau sesiapa sahaja. So just taste it first and comment later….

sultankebab-1.jpg sultan kebab image by affick

Chicken Kebab Roll yang lazat…yum3

Food not Fool – 8/10

Decoration – 6/ 10

Cleanness – 7 / 10

Overall – 7 /10

Ok sampai di sini yang eden mampu kongsi. Insyallah edisi kemudian akan menyusul tidak lama lagi. Maka nantikan kemunculannya.

Wassalam

IRoN ChEF 218

Pose…camne yea?

In Life in Dublin on August 25, 2008 at 8:00 am

Ramadhan di Dublin

Wah…dah hampir Ramadhan ek? Citer sket la pasal ramadhan ini. Ok 1st skali..tarikh start pose. Basically anda akan dapat sms dari wakil Lajnah Tarbiyah dan Dakwah PPIMI announcing the start of fasting season. Dan LTD PPIMI mengikut apa yang ditetapkan oleh pihak berkuasa di Dublin. Rujukan adalah kepada ICCI dan Dublin Mosque. So jangan risau bab bile nak pose ye =)

Gambar Hiasan

Gambar Hiasan

Takwim bukak pose jugak biasanya boleh didapati secara percuma atau dapatkan terus takwim 1 tahun dari ICCI.Takwim die cantikkk…biasanya kalo bulan lapan nie takwim akan diberi secara percuma setiap kali selepas solat Jumaat. Kalo awal tahun kene beli, dalam 1-2 euro. Sekiranya tak dapat takwim then boleh download Athan software kat islamicfinder. Kekadang waktu solat kat islamicfinder lari sket, so x reliable sgt la kalo anda ni jenis yang inginkan ketepatan yang tulen.

Bukak pose?

Well kalo pose musim sejuk…bukaknya awal..dalam kul 5-6pm dah bukak dah…tapi tahun ni nampaknya puasa jatuh sebelum musim sejuk so panjang la sket yea…huhu. Tapi tak matinya, insyaAllah, sebab anda hanya pergi class je..kalo buat rotation kat clinic tu mungkin letih sket.

Bukak pose ni dipanggil IFTAR. Dekat ICCI, IFTAR diadakan secara PERCUMA setiap hujung minggu. Bessstt. Lauk ayam,kambing! Mantap! Selalunya ada nasi lebih so bolehla bawak balik buat sahur tu. Menjadi satu kebiasaan di Dublin nie, setiap kali masuk waktu akan ada kurma dan air mineral or air susu yang dibekalkan..then after breaking the fast, solat dulu then baru turun ke hall untuk makan nasi.

Di Dublin Mosque pulak, IFTAR adalah SETIAP HARI. Ulangan, SETIAP HARI! Kat sini makanan yang dihidangkan adalah nasi beriyani superb. Tak caye tanyela sape-sape yang pernah berkunjung ke Dublin. Pendek kata tak sah kalo anda tidak cuba menikmati hidangan nasi beriyani Pak Usop ni. Hari biasa, satu nasi would cost you 6-7 euro, tapi for the whole Ramadhan, anda boleh dapatkan secara percuma. Makan ramai-ramai dalam talam..best!

Terawih

Terawih. Tak kisah buat lapan atau 20, yang penting satu juzuk satu malam =) sekiranya umah anda agak jauh dari masjid, maka jangan la pulak tinggalkan terawih. Rugi. Boleh buat kat rumah sendiri. Cam aku sendiri, tahun lepas umah aku agak jauh dari masjid, about 15-20 minutes by bus, so ape yang kiteorang bwat adelah menghidupkan terawih di rumah secara berjemaah. Tak susah pun, learn all the rukun then you’ll find that it’s not as complicated as you would imagine. Bile lagi umah di Ireland nak mendengar bacaan Al-Quran? Manela tau kot-kot dengan bacaan anda, jiran sebelah umah tertarik dan masuk Islam. Subhanallah. Besarnya pahala anda.

Solat Terawih di Dublin Mosque

Solat Terawih di Dublin Mosque (dari Tawel Sensei)

10 malam terakhir menyaksikan masjid-masjid mengadakan qiamulail..di ICCI, akan diberikan satu borang untuk siapa yang berminat, tempat tidur disediakan. ICCI ni besar giler, so anda tidak akan tidur di dewan solat tapi anda akan tidur di bilik yang dikhaskan untuk qiam. Sahur dan berbuka ditanggung sepenuhnya oleh pihak masjid. You do not have to pay for anything. Senang kan?

Syawal tiba

Dah tibe ari raye…sob..sob teringat mak ayah kat kampong, adik beradik sedang main mercun..sepupu dan kengkawan…lemang, ketupat..perghh bestnye dok Malaysia yea.. Ala jangan bimbang, sedih tu biase la kan, sedih anda sedih berteman bukannya keseorangan =)

Solat Hari Raya

Selepas solat Aidilfitri di ICCI

Malaysian Hall akan mengadakan solat hari raya untuk meraikan pelajar-pelajar Malaysia di cnie. Solat hari raya di ICCI dan Dublin Mosque berjalan cam biase. Kalo di ICCI, after solat tu ade sedikit jamuan ringan cam kek. Apapun, the first thing that you would notice if you go to the ICCI or Dublin Mosque is the Takbir. Takbir dieorang x mendayu-dayu cam kite punye.

Menuju Rumah Haji Fauzi

Menuju Rumah Haji Fauzi

Kendian..sebaik sahaja selesai solat, sume dijemput berkunjung ke rumah Haji Fauzi yang terletak di Clonskeagh Road. Haji Fauzi ni merupakan rakyat Malaysia yang dah lame menetap di Ireland ni. Every raya, die akan buat open house untuk meraikan sume rakyat Malaysia di Dublin esp students. Percume je..huhu. Terima kasih Haji Fauzi sekeluarga.

Selesai la sudah makan di situ, maka akan anda dialu-alukan untuk berkunjung ke rumah kengkawan. Jalan-jalan. Ada yang buat open house ari tue jugak, ade minggu depan. Pendek kata, dalam 1-2 minggu after raya tu, selalunya banyak open house…tinggal lagi nak pegi or tak nak.

Kesimpulan

Itu je la citer sket-sket pasal raya@Dublin nie..walaupun berjauhan dengan keluarga tapi sambutannya tetap meriah. Sebenarnya xdela jauh sangat sbb boleh je kalo korang nak call mak ayah, kalo nak tengok wajah bonda tercinta, buat je panggilan 3G…takpun kalo nak jimat sket buat video conference pakai YM..manfaatkan teknologi around you…ok la cau dulus..jangan sedih yea =)

Dublin: Europe’s Travel Hub

In Life in Dublin on August 24, 2008 at 8:58 pm

by: bossfarhan.blogspot.com

Satu yang best pasal dok oversea ni ialah travel. Maybe ramai yang x tahu, budak2 Dublin (Dubliners haha) kira mmg lucky sebab Dublin ni blhla dikira salah satu travel hub bg Europe untuk budget airlines/ low cost carrier. Sebab adanya Ryanair, sebuah budget airline Irish.

So, dr Dublin, hampir semue tempat kat Europe kita blh pg. Yg plg best, kadang2 kita blh dapat tiket serendah 10 euros(RM 50) one way(all included). Kat Malaysia pon belum tentu blh dpt tiket 50 ringgit kalau flight lebih 2 jam. Nak pg Langkawi dr KL flight x sampai sejam pon dah brape kan kalau naik AirAsia. huhu.. Best tu….

Tp yang kurang best psl Ryanair ni, satu je. Die x fly ke Airport yg terdekat. Contohnya la, kalau Paris, instead of pg airport Charles De Gaulle (CDG) atau Orly yg dekat dgn city, die hanya fly ke Paris Beauvais yang sebenarnya bukan dlm Paris pon. Sejam dr Paris dgn shuttle bus. Tp since tiket die murah, it saves a lot. Naik bus pon 10 euros je. Let say tiket one way 30 + 10 euros. Baru 40. Kalau naik Aerlingus or Air France yang land kat CDG, tiket one way blh confirm lebih 40 euros la.

Btw, Aerlingus ni adalah national airline bagi Ireland. Kalau tgk kapal terbang die pon hijau siap ade Shamrock lg kat tail die. Shamrock ni kire registered trademark Ireland. (http://en.wikipedia.org/wiki/Shamrock) Asalnya, Aerlingus ni full-frills airline macam Malaysia Airlines la. Tp sebab kat europe ni, trend air travel die berubah, orang lebih consider price dari frills yg x perlu mcm snacks dlm flight, extra baggage allowance dll, so Aerlingus pon jd budget airlines jugak. Tp still fly ke Airport yang utama. Tp x de la sampai Malaysia.

Selalunya, kalau time nak balik Malaysia, sebelum naik Malaysia Airlines kat Paris/London/Frankfurt/Amsterdam, kena naik Aerlingus dulu. Satu yang best naik Aerlingus ni, suasana Irish dia tu. Certain flight, steward dia akan cakap Irish (Gaeilge). Kat Ireland ni especially Dublin, susah nak dengar orang ckp Irish. Sebabnye, Irish pon x ckp Irish. Ish2.


Selain tu, Dublin ni kire top destination bg American. Sebabnya back to history balik, orang American ni ramai jugakla yg berketurunan Irish. Sebabnya ramai Irish yang migrate ke US. Sejak kurun ke 19 sampai la early 1980s masa Ireland x berapa aman dulu. Kira Irish American la diorg ni. And diorg ni kira berjaya jugak. Ramai yang kaya raya. Sebab tu ramai yang datang Dublin. Selain dari Dublin Airport, satu lagi airport; Shannon Airport pon byk flights especially ke US. Sebab tu la byk airlines US yg fly ke Ireland. Delta Airlines, Continental, US Airways dll. Tp x pernah pulak dgr budak Malaysia pg US. Kalau x salah, kalau nak apply VISA pg sane kene bayar 100 euros. Tu pon x confirm dapat. Ish2.

Balik pasal jalan2. Kalau junior2 baru sampai ni, selalunya pg tempat2 yang popular: Paris, London, Spain. Maklumla, dah baru sampai, duit pon JPA ngan MARA mesti bg banyak in advance, hehe! Yang best jalan2 tempat orang ni, banyak pengalaman kita dapat. Macam mana susah nak bercakap dengan orang yg x faham english, macam mana susahnya nak carik halal food, macam mana susahnya nak carik toilet mase tgh emergency. Mcm2 lgla. Tp yg paling best ialah kita dapat tgk culture orang local. Blh rase makanan diorg. (yang halal la yer!) Blh tgk bullfighting kat Spain. Tgk orchestra kat Vienna. Naik gondola di Venice. Best tu….

Selamat travel!!!

Makan-makan di Dublin – Siri 2

In Life in Dublin on August 21, 2008 at 10:58 pm

Assalamualaikum wbt,

Siri kali ini eden nak bawa ekau melawat lagi dua kedai makan yang HALAL di Dublin iaitu Zaytoon dan juga MoMos’s Kebab House. So, eden malas nak mengulas banyak-banyak jadi kita terus ke restaurant halal kita yang pertama.

1. Zaytoon

22399_zaytooncamden.jpg image by affick

Kedai zaytoon ini terletak bersebelahan Boyle’s sport di Lower Camden Street. Kepada mereka-mereka yang tinggal di Rathmines, Kimmage, South Circular Road dan kawasan yang sewaktu dengannya, ekau pasti akan melalui jalan ni dan ekau pasti akan terjumpa kedai ini sebab kedai ini memang tepi jalan pon. Kedai ini ‘speciality’nya adalah masakan Persian. Ala sebenarnya lebih kurang je pon dengan kedai kebab-kebab yang lain. Antara makanan kegemaran eden jika berkunjung ke restaurant ini adalah ‘Zytoon Barg Kebab’ dan ‘Zaytoon Chicken Shish Kebab‘. Kedua-dua masakan itu merupakan masakan special mereka dan antara yang terkenal di Dublin.

Zaytoon Chicken-Shish-Kebab (House Speciality)

Ini Zaytoon Chicken Shish Kebab ( House speciality)

Zaytoon Barg Kebab

Ini pula Zaytoon Barg Kebab ( Juga house speciality)

Dekorasi dalaman kedai ini nampak eksklusif dan anggun. Oleh itu, buat mereka pertama kali yang datang pasti rasa dah nak kena ‘kapak’ dengan kedai ini sebab macam mahal sangat. Actually, kedai ini taklah mahal sangat tapi kalo nak makan hari-hari, muntah darah gakla nak bayar sebab boleh tahan harga menu dia. Namun, bila lagi nak merasa masakan persian yang eksklusif melainkan ekau poi timur tengah. Hah kat sana ekau ‘tibai’ puas-puas masakan orang sana. Ok macam biasa. Kasi rating skit….

Masakan – 8/10

Dekorasi – 8/10

Kebersihan – 8/10

Overall – 8

Ok destinasi kedua kita adalah Momo’s Kebab House

2. Momo’s Kebab House

Momo's Kebab House

Momo’s dikala malam ternanti-nanti

Momo’s Kebab house ini terletak di Aungier Street, Dublin berdekatan dengan RCSI dan juga Dublin Business School aka DBS. Kedai makan ini merupakan salah satu tempat ‘hang out’ utama ‘student-student’ RCSI dan DBS kerana lokasinya yang strategik dan harga yang berpatutan. Masakannya pula lebih kepada ‘Middle Eastern style’ dan eden rasa ada Egypt ‘twist’ di situ. Antara makanan kegemaran eden di kedai ini adalah ‘Tandoori Rice’ kerana banyak dan paling murah di Dublin. Hanya Euro 5.99 berbanding kedai-kedai lain yang agak mahal sekitar 8 – 10 euro sepinggan. Kedai ini lebih kepada canteen environment. Oleh itu, sesuai untuk ekau yang berjiwa remaja duduk makan dan berborak macam di ‘mapley’. Kedai ini juga antara yang paling pemurah ‘in term of quantity’ makanan yang disediakan. Dengan hanya sepinggan lauk, ekau boleh berkongsi dengan seorang lagi ‘member’ ekau. Hah apo lagi, datang jangan tak datang ewah !!!

DSC01420.jpg momo'skebab house image by affick

Momo’s dikala siang tercari-cari

Namun, harga minuman di sini agak mahal sehingga kadang-kadang sekali ganda  daripada harga kedai runcit tepi jalan. Jadi eden cadangkan, ekau belilah minuman kat kedai  lain. Ada kedai runcit Halal sebaris dengan Momo’s ini harga minumannya dalam botol dan tin hanya  0.99 euro sahaja. Oklah eden pon dah kenyang dan macam biasalah tugas eden nak kasi rating.

Makanan – 8/10

Dekorasi – 5/10

Kebersihan – 6/10

Overall – 6

Oklah sampai di sini sahaja rancangan Makan-makan di Dublin. Insyallah esok eden akan bawa ekau poi kedai-kedai makanan halal yang ‘famous’ di Dublin lagi. Sebarang komen atau cadangan amat dialu-alukan. Selamat mencuba.

Wassalam

IRoN ChEF 218

Belajo di RCSI

In Life in Dublin, RCSI on August 21, 2008 at 4:55 pm

Assalamualaikum wbt.

Tempoh hari di prog pre departure, saya menerima banyak pertanyaan tentang cara belajar di RCSI. Di sini saya cuba explain dengan detail agar anda dapat gambaran kasar apa yang bakal anda tempuhi for the next 5 or 6 years.

RCSI baru saja bertukar sistem pembelajaran sewaktu batch 2005. Secara teknikal, cara pembelajaran masih sama. Cuma sistem saja.

Dahulu RCSI guna sistem exam 1st prof, 2nd prof dan sebagainya. 1st yr, 2nd yr tak exam. 3rd yr exam semua. Something like that. Sekarang, RCSI exam semester based. Bila masuk 4th dan 5th yr RCSI ikut rotation.

Seperti yang anda tahu, belajar medic ada 5 tahun atau 10 sem

The first 3 sem in RCSI is called: JUNIOR CYCLE (belajar kat RCSI Building)

The next 3 sem in RCSI is called: INTERMEDIATE CYCLE (belajar di Beaumont Hospital)

The next 4 sem in RCSI is called: SENIOR CYCLE (belajar di merata hospital)

Pembelajaran ketika pre med telah diterangkan dengan seterang-terangnya dalam kolum di bawah.

1st sem: (roughly October to January)

ada 4 module, exam late January

a. Health, Behaviour & Society 1

b. Nutrition & Energy

c. Haemopoietic & Immune System

d. Neuromuscular

kelas penuh pada isnin, selasa dan kamis. separuh hari pada jumaat, dan selalunya free pada rabu.

pada hari kedua anda, anda sudah akan membedah mayat. Cool kan? (heheh) Satu minggu, ada 2 sesi bersama surgeons masing2. setiap 2 mggu anda akan berdepan dengan CARD SIGNING (oral test anatomy, constitute 2.5% of your finals) pada petang jumaat. utk sem ini, fokus anatomy anda ialah lower limb (kaki) dan pelvis/ peritoneal

//www.anatomyatlases.org/atlasofanatomy/plate14/images/plate14.jpg” cannot be displayed, because it contains errors.

sejak sem 1 lagi, RCSI akan impart clinical skills dalam pembelajaran anda on weekly basis. jadi sebab itu, anda perlu beli stetoskop dari sekarang.

dan utk setiap minggu, anda akan ada PBL style class, anda diberi case, and you work it out with your groupmates, which is an international blend.

hanya ada satu project, individual. utk module Health, Behaviour & Society.

2nd sem: (roughly February to May) exam early June

ada 5 module:

a. Molecular Medicine

b. Health, Behaviour & Society

c. Clinical Competencies 1 (OSBE)

d. Genitourinary & Endocrine

e. Cardiovascular & Upper Limb

kelas pack hampir setiap hari. rabu pun jadi full

so dulu anda belajar clinical tak masuk exam, utk sem ni, dah mula masuk exam. jadi ia diajar dengan lebih serious.

dari segi anatomy, anda akan fokus pada abdomen, thorax and upper limb (tangan). CARD SIGNING seperti biasa.

//www.pitt.edu/~anat/Abdomen/Abdomen/Abdomen%20nodes.gif” cannot be displayed, because it contains errors.

//www.rci.rutgers.edu/~uzwiak/AnatPhys/Blood_Vessels_files/image028.jpg” cannot be displayed, because it contains errors.

dari segi PBL, berterusan. dan akan diuji dalam exam clincal

dari segi project, hanya satu, group work on HBS.

3rd sem/ 2nd year ( roughly October to January)

sem paling relax. 4 module sahaja.

a. Evidence Based Healthcare

b. Neuroscience

c. Clinical Competencies 2

d. Early Patient Contact

untuk sem ni, kelas paling sikit, mostly anda goyang kaki di rumah. hampir setiap hari kelas separuh hari sahaja. Ibu bapa pun naik hairan kenapa anda banyak sangat masa call rumah.

untuk anatomy, anda focus Head and Neck and Neuroscience.

//www.becomehealthynow.com/images/organs/nervous/cut_nrvs_head_neck.gif” cannot be displayed, because it contains errors.

untuk project, satu project group under Evidence Based Health.

under Early Patient Contact, anda akan jumpa pregnant woman and follow development dia.

untuk clinical, at this stage, anda sudah progress sgt2 jauh relative to other uni.

TAMAT JUNIOR CYCLE!:D

di Intermediate Cycle, yakni ketika anda 2nd year separuh akhir, anda akan kelas di Beaumont Hospital.

Rata-rata dari kita akan mulai rasa terkejut sekejap, sebab sem 3 relax, sem ini hectic. but you might be really happy, as there will be no more card signing, but a lot will figure out that you actually miss them too!)

Satu sebab lokasi hospital yang tak center. RCSI center habis. Hospital kena naik bas, tukar bas.

Dua, sebab content study sgt pack and laju.

Tapi, one thing we can share is, at this level, anda belajar dgn sangat seronok, sebab kelas anda di hospital, hari2 lecturer bawa masuk fresh real patients dlm lecture hall. Dulu clinical like class, seminggu sekali atau dua, ini dekat 3-5 kali. Memang sangat best untuk relate apa yang anda belajar ke dlm real scene.

Tiga, anda dapat access to operation theatre, tgk segala mala procedures, belajar PR (this is not pleasant though hoho), belajar x ray dari radiology department live, tengok gastrocscopy etc. untuk experienced semua tu sebelum anda masuk 3rd yr.

So when you take your clinical exams, it is team style, named TOSCE (team OSCE). and at this level, you feel more like a real doctor!

OKaylah, setakat ini dahulu. harap dapat membantu dan spark excitement anda untuk belajar di RCSI😀

Wallahua’alam

Another insight of TCD

In TCD on August 21, 2008 at 8:44 am
Aerial view of Trinity College Dublin

Trinity College Dublin


The University of Dublin, Trinity College, founded in 1592, is the oldest university in Ireland. Trinity College is the sole constituent college of the University. At present there are over 12,000 students and 1,200 staff members working on the College campus.


Most of the time, besides students walking around the college, there would be a lot of tourists as well, since it is one of Ireland’s leading historical sites, attracting in excess of half a million visitors every year. Heritage attractions available to visitors include The Book of Kells and Walking Tour of the Campus. While other people have to pay € 7.00 (student price) to enter The Book of Kells, TCD students can get it free with another 3 persons!


While talking about prestige, Trinity College is recognised internationally as Ireland’s premier university and is the only Irish university to rank in the top 100 world universities (78th) and amongst the top 50 European universities (25th) by the Times Higher Education Supplement (THES) university league tables. I’m proud to be one of TCD students!


Basically, there are five faculties in TCD : Arts and Humanities ; Social and Human Sciences; Engineering and Systems Sciences; Health Sciences; and Science.


TCD Life


Academic


Well, I’m not sure about other courses, but most of Malaysian students are found in Health Science Faculty, to be specific, studying Medicine, and a few in Dental School. Starting on year 2005, TCD only offer a 5-year program for Medicine. The academic year is divided into 3 terms : Michaelmas (9 weeks, October to December), Hilary (9 weeks, January to March) and Trinity (6 weeks, April to May). The design of the program may differ each year but there won’t be much difference though. For Medicine, the first 2 years would be pre-clinical years and the other 3 years you’ll be in the hospitals all day long.

Non-medic activities please..

TCD has over 90 societies and 50 active sports clubs. You can choose anything you want as long as it is suitable with your lifestyle and religion. Each societies and clubs will have their booth stand up for the whole Freshers’ Week for you to find out more about them. Well, it is okay if you cannot be a member of each clubs you’re interested into ( because the minimum of membership fee is € 2.00), since you can always join their activities through out the year.

Front Square

Meeting people

Of course, being one of TCD student would offer you vast opportunities to mingle with people from various countries and backgrounds. Canadian, Welsh, African, American, Mauritius, Japanese, Kuwaitis, just name it. They are all your own classmates! And of course, Irish are everywhere.


Accommodation

You can apply for College Accommodation for 2 years. There are on campus accommodation and Trinity Hall. But first year undergraduate students can only apply the one in Trinity Hall. Trinity Hall is the nicest place to be amongst all the colleges accommodation in Dublin in terms of its facilities, but it is quite far from the city. But, you can easily take a bus (128 or 14A), a LUAS (LRT-like public transport), cycle or walk to the college. The type of room that you may apply depends on your sponsor. Do find out about the accommodation and negotiate with your sponsor first before you apply because they are the one who’d pay the bills! However, for MARA and JPA students, since they don’t provide 60-40 scheme anymore, I advise you to rent a house..which the easiest way is to email  our HOuse HUnter: affick_10@yahoo.com or sms him to this number +353857881416.

For more information, you can surf www.tcd.ie. You’ll never be disappointed being one of TCD students (hope so..) if you’re a positive person. Grab the chance to know a lot of things in the world and take every problem as a challenge, to make you stronger, more confident and to become a better person. Don’t hesitate to call or email me for any further enquiries.

Nur Ezzah Abd Rahim,

Becoming 4th yr Med student in TCD

+60196539489 [valid till morning 27/08/08]

+353857208668

noin85ezzah@yahoo.com

abdrahin@tcd.ie

Recommended Books For Pre- Med RCSI

In RCSI on August 21, 2008 at 6:08 am

CHEMISTRY

Recommended Textbook for Purchase

Organic Chemistry, A Short Course 11th ed (+ CD Rom)

Hart, Craine, Hart

Houghton Mifflin Company

PHYSICS

It is sufficient to own one good textbook covering a range of general Physics topics at a fairly fundamental/basic level. However, the Physics course at the RCSI is very different from the Leaving certificate, IB, or A-level courses in that it emphasizes the medical applications of many of the basic principles, and hence it is essential that students consult textbooks dealing specifically with medical applications. The lecture notes are based mainly on the following textbooks (although some material may be obtained from other sources);

1. Physics (3rd edition) by Kane and Sternheim, published by Wiley.

2. Physics of the Body (2nd edition) by Cameron,

Skofronick and Grant (published by Medical Physics

Publishing, 1999)

3. General Physics with Bio-science essays (2nd edition) by Marion and Hornyak

4. Physics (with health science applications) by Urone

For some of the topics covered in the Physics course (eye, ear, blood flow, lungs etc) you will need to refer to a basic Physiology textbook (familiarise yourselves with these in the library).

BIOLOGY

Core Texts:

The following are core texts for the theory and practical course, with Solomon et al, the main recommended course text. You may choose which most suits you and your pocket.

SOLOMON, BERG “Biology”

& MARTIN: 7th Ed. 2004, Brooks/Cole;Thomson Learning.

(no CD but try the web site-http://www.saunderscollege.com/lifesci/solomon2/index.html)

D. D. CHIRAS: “Human Biology”

5th Ed. 2005, Jones and Bartlett.

(comes with a student CD)

W. H. FREEMAN & “An Advanced Atlas of Histology”

B. BRACEGIRDLE: Heinemann,.

(introductory text with good monochrome micrographs; a large number of secondhand copies should be available)

T. W. SADLER: “Langman’s Medical Embryology”

9th Ed. 2004, Lippincott Williams & Wilkins,

(reproduction and embryological development; includes CD with animations; Junior Cycle course text)

We strongly recommend that students purchase one Dictionary of Biology. “Henderson’s “ is the dictionary of choice.

E. LAWRENCE: “Henderson’s Dictionary of Biological Terms”. 13th Ed. 2005, Longman, Soft cover.

(the most comprehensive biology dictionary at this price)

R. S. HINE & E. A. MARTIN: “ A Dictionary of Biology “

5th Ed. 2004, Oxford University Press,

(fairly comprehensive, some good illustrations)

M. THAIN & M. HICKMAN: “The Penguin Dictionary of Biology”

11th Ed. 2004, Penguin,.

p/s: nasihat kami , adik-adik pinjam sahaja buku-buku ni di library . If you choose to have it on your own , beli yang kami highlight kan sahaja . Tapi honestly, x perlu, sebab berdasarkan pengalaman, pinjam dari library pun sudah mencukupi…hehe