Pak Tam

Books for UCDians [updated]

In UCD on August 23, 2009 at 4:12 pm

BooKs for Ucdians (1st year)

Basically, these are some of the books that are popular according to the subjects ( anat,physio,biochem,histo,embryology ), for 1st and 2nd semester. Except for 2nd sem, there are some additional books which i don’t include here since you can borrow them from library. So hope this will help.🙂

p/s: if u are confuse which one to choose, just choose the *recommended one.

ANATOMY

anat moore

Clinically Oriented Anatomy (5th Edition) by Keith L Moore (Author), Arthur F Dalley (Author) This book is absolutely THICK. You may consider of purchasing the BABY version of this book.

*recommended

grays atlas Gray’s Atlas of Anatomyby Richard Drake, A. Wayne Vogl, Adam W.M Mitchell, and Richard Tibbitts.

This book contains many images. Absolutely amazing images! For those who love pictures, then you may consider this book as your first choice. Obviously, it has less text than Moore

atlas of anat Atlas of Human Anatomy, Professional Edition by Frank H. Netter

or Atlas of Human Anatomy: With Netteranatomy.com (Netter Basic Science)by Frank H. Netter

*recommended

p/s but if you guys don’t want to buy it,doesn’t matter coz there is a digital atlas that look exactly like this book!! You can ask from your seniors.

PHYSIOLOGY

vanders Vander’s Human Physiology: The Mechanisms of Body Function, 10/e by Eric P. Widmaier, Boston University
Hershel Raff, Medical College of Wisconsin
Kevin T. Strang, University of Wisconsin – Madison

*recommended

physio costanzo Physiology Third Edition With Studentconsult.com Access by Linda Costanzo (Author)This book simplifies many complicated mechanisms into a simple one. Will be resourceful in your second semester.
physio bern n levy Berne and Levy Physiology: with STUDENT CONSULT Online Access (Physiology (Berne))by Bruce M. Koeppen (Author), Bruce A. Stanton (Author)If you are looking for a very detail explanation. Then this book is a must for you. Seriously..sangat detail! But quite useful.

BIOCHEMISTRY

biochem meisenberg Principles of Medical Biochemistry: With STUDENT CONSULT Online Accessby Gerhard Meisenberg (Author), William H. Simmons (Author)*recommended

HISTOLOGY

wheaters histo Wheater’s Functional Histology: A Text and Colour Atlas (Book with CD-ROM)by Barbara Young (Editor), John W. Heath (Editor)

*recommended

p/s don’t forget to bring along your colour pencils coz you will be using it for this subject

EMBRYOLOGY

langman

Langman’s Medical Embryology

by Thomas W Sadler

This book is a must for you to have! This would be your main reference for embryology subject other than your lecture notes. This book explains almost all embryological concepts and easy to understand.

*recommended

the developing human The Developing Human: Clinically Oriented Embryology by Keith L. Moore, T.V.N Persaud

This book has more pictures and of course it is heavier than langman’s. There is a lot to borrow in library, but it is quite a ‘hot’ book especially during exam weeks.

Makan2 di UCD Bersama Mek CUN

In UCD on July 21, 2009 at 2:58 am

Assalamualaikum dan salam sejahtera kepada semua pembaca. Sedikit pengenalan ringkas tentang Mek CUN. Mek CUN ni pelajar UCD, amat berminat terhadap makanan. tidak kiralah samada bercakap tentang makanan, memasak dan segala-galanya yang berkaitan dengan makanan.

Jom Makan!

Jom Makan!

Khas utk junior yng baru nak sampai, mesti pening kepala kan nak fikir utk bawa apa ke dublin nanti? dah la 25-30kg je .. huhu.

Dont worry, Mek CUN ada tips. Barang2 yang kurang penting, beli awal2, shipping( murah banyak compared dgn pos laju ) dua bulan sampai la.  Tak Tahu barang apa kurang penting? Bagi Mek CUN mudah aje.. buku yang besaq kedabak tu Mek CUN istilahkan sebagai kurang penting, baju yang bertimbun2 sgt tu, kasut dan segala macam alat2 yang kalo takde tu still boley hidup kira kurang penting la tue . Jadi bolehlah beli awal2 dan shipping.

Macamana nak shipping?

pegi post office, cakap nak shipping. RM100++ je utk 10 kg.  Balut dalam kotak elok2, selotape banyak2, yang penting jangan tulis ada makanan dalam tu, kalo tak tak lepas. tu pun kalo nak ship makanan la

Takde Address??

Boley cari mana2 senior yang dikenali, takpun PM mek CUN.

Alamak!!!

alamak, termengarutlah plak mek CUN ni, actually mek CUN nak cakap ttg makanan je, ni dah termasuk bab lain plak. Bukannye apa, ini adalah tips mek CUN supaya adik2 leh bawak makanan yang banyak dalam beg nanti. Makanan penting ye utk survival.

Perkara penting berkaitan makanan yang perlu ada :

1. bawa bowl plastik dan sudu ( reason : barang plastik ringan, UCD accomodation tak sediakan pinggan/ mangkuk- so utk kegunaan hari2 permulaan. Kenapa bowl? senang, nak makan megi pun senang, nasi pun senang jgk )
2. kalo nak bole bawa pan/ periuk kecil-satu rumah satu cukup ( yang ringan ok! utk kegunaan sebelum korang bley shopping dan boleh beli barang keperluan rumah )

Actually semua benda pun boleh didapati kat dublin ni, kalo tak pecaya, visit website ni [ click here ]. Ni baru satu kedai, ada banyak lagi kedai2 yang menjual makanan Malaysia. So Dont worry.

Tapi satu je Mek Cun nak pesan,

surely, kebanyakan org akan teragak2 utk berbelanja pada time mula2 sampai coz perbezaan currency. Kepada yang berjimat cermat, bawaklah peralatan dari Malaysia. contohnya seperti :

1. Megi a.k.a mee segera

2.Kuih Raya! serunding dan makanan2 segera kering mcm sambal ikan bilis etc.. . kan korang dtg bulan puasa…

3. Perencah2 termasuklah kiub tomyam ke, perencah sup dan seumpamanya.

4. Rempah ratus mcm bunga lawang dan adik beradiknya

5. Siapa yang suka masak over2 tu tak rugi bawa daun limau purut, daun kesum, bunga kantan, daun pandan, serai dan sebagainya. pastu nanti simpan dalam fridge. ( kat sini pun ada tapi kadang2 wujud di kedai, kadang2 out of stock )

6. Beras jgn bawak, berat!

7. Cili kering ( ni penting, cili kering kat sini tersangatlah pedassssssssssssssssss )

8. Ikan bilis

Haii.. dah bawa semua2 barang ni kene la memasak, jangan buat stock plak kat belgrove/mervill nanti..

Apa?? Tak Tahu Nak Masak?

ok, for girls yang tak tahu nak masak, dont worry, mek CUN ada team yang boleh tolong korang utk belajar memasak. Mek CUN pun tak pandai Masak, tapi mek CUN dah recruit orang2 yang pandai memasak utk tolong ajarkan korang masak. ( this offer is for girls only )

So, dont worry ok?

ok, jumpa di episode seterusnya

from

Mek CUN

Cooking Untuk Nisa.

Sekitar Dublin

In Life in Dublin on July 19, 2009 at 9:58 pm
Merentasi Sungai Liffey

Merentasi Sungai Liffey

On the way ke Madina Mosque

On the way ke Madina Mosque

Berhampiran Dublin Castle

Berhampiran Dublin Castle

Hmm...

Hmm...

Menunggu Bas

Menunggu Bas

Spire

Spire

Grafton Street

Grafton Street

Bas di petang hari

Bas di petang hari

Madina Mosque

Madina Mosque

Food Hall

Food Hall

Food Hall 2

Food Hall 2

Lambang kemegahan Dublin?

Lambang kemegahan Dublin?

Kemegahan Dublin

Kemegahan Dublin