Pak Tam

Archive for the ‘RCSI’ Category

Belajo di RCSI

In Life in Dublin, RCSI on August 21, 2008 at 4:55 pm

Assalamualaikum wbt.

Tempoh hari di prog pre departure, saya menerima banyak pertanyaan tentang cara belajar di RCSI. Di sini saya cuba explain dengan detail agar anda dapat gambaran kasar apa yang bakal anda tempuhi for the next 5 or 6 years.

RCSI baru saja bertukar sistem pembelajaran sewaktu batch 2005. Secara teknikal, cara pembelajaran masih sama. Cuma sistem saja.

Dahulu RCSI guna sistem exam 1st prof, 2nd prof dan sebagainya. 1st yr, 2nd yr tak exam. 3rd yr exam semua. Something like that. Sekarang, RCSI exam semester based. Bila masuk 4th dan 5th yr RCSI ikut rotation.

Seperti yang anda tahu, belajar medic ada 5 tahun atau 10 sem

The first 3 sem in RCSI is called: JUNIOR CYCLE (belajar kat RCSI Building)

The next 3 sem in RCSI is called: INTERMEDIATE CYCLE (belajar di Beaumont Hospital)

The next 4 sem in RCSI is called: SENIOR CYCLE (belajar di merata hospital)

Pembelajaran ketika pre med telah diterangkan dengan seterang-terangnya dalam kolum di bawah.

1st sem: (roughly October to January)

ada 4 module, exam late January

a. Health, Behaviour & Society 1

b. Nutrition & Energy

c. Haemopoietic & Immune System

d. Neuromuscular

kelas penuh pada isnin, selasa dan kamis. separuh hari pada jumaat, dan selalunya free pada rabu.

pada hari kedua anda, anda sudah akan membedah mayat. Cool kan? (heheh) Satu minggu, ada 2 sesi bersama surgeons masing2. setiap 2 mggu anda akan berdepan dengan CARD SIGNING (oral test anatomy, constitute 2.5% of your finals) pada petang jumaat. utk sem ini, fokus anatomy anda ialah lower limb (kaki) dan pelvis/ peritoneal

//www.anatomyatlases.org/atlasofanatomy/plate14/images/plate14.jpg” cannot be displayed, because it contains errors.

sejak sem 1 lagi, RCSI akan impart clinical skills dalam pembelajaran anda on weekly basis. jadi sebab itu, anda perlu beli stetoskop dari sekarang.

dan utk setiap minggu, anda akan ada PBL style class, anda diberi case, and you work it out with your groupmates, which is an international blend.

hanya ada satu project, individual. utk module Health, Behaviour & Society.

2nd sem: (roughly February to May) exam early June

ada 5 module:

a. Molecular Medicine

b. Health, Behaviour & Society

c. Clinical Competencies 1 (OSBE)

d. Genitourinary & Endocrine

e. Cardiovascular & Upper Limb

kelas pack hampir setiap hari. rabu pun jadi full

so dulu anda belajar clinical tak masuk exam, utk sem ni, dah mula masuk exam. jadi ia diajar dengan lebih serious.

dari segi anatomy, anda akan fokus pada abdomen, thorax and upper limb (tangan). CARD SIGNING seperti biasa.

//www.pitt.edu/~anat/Abdomen/Abdomen/Abdomen%20nodes.gif” cannot be displayed, because it contains errors.

//www.rci.rutgers.edu/~uzwiak/AnatPhys/Blood_Vessels_files/image028.jpg” cannot be displayed, because it contains errors.

dari segi PBL, berterusan. dan akan diuji dalam exam clincal

dari segi project, hanya satu, group work on HBS.

3rd sem/ 2nd year ( roughly October to January)

sem paling relax. 4 module sahaja.

a. Evidence Based Healthcare

b. Neuroscience

c. Clinical Competencies 2

d. Early Patient Contact

untuk sem ni, kelas paling sikit, mostly anda goyang kaki di rumah. hampir setiap hari kelas separuh hari sahaja. Ibu bapa pun naik hairan kenapa anda banyak sangat masa call rumah.

untuk anatomy, anda focus Head and Neck and Neuroscience.

//www.becomehealthynow.com/images/organs/nervous/cut_nrvs_head_neck.gif” cannot be displayed, because it contains errors.

untuk project, satu project group under Evidence Based Health.

under Early Patient Contact, anda akan jumpa pregnant woman and follow development dia.

untuk clinical, at this stage, anda sudah progress sgt2 jauh relative to other uni.

TAMAT JUNIOR CYCLE!:D

di Intermediate Cycle, yakni ketika anda 2nd year separuh akhir, anda akan kelas di Beaumont Hospital.

Rata-rata dari kita akan mulai rasa terkejut sekejap, sebab sem 3 relax, sem ini hectic. but you might be really happy, as there will be no more card signing, but a lot will figure out that you actually miss them too!)

Satu sebab lokasi hospital yang tak center. RCSI center habis. Hospital kena naik bas, tukar bas.

Dua, sebab content study sgt pack and laju.

Tapi, one thing we can share is, at this level, anda belajar dgn sangat seronok, sebab kelas anda di hospital, hari2 lecturer bawa masuk fresh real patients dlm lecture hall. Dulu clinical like class, seminggu sekali atau dua, ini dekat 3-5 kali. Memang sangat best untuk relate apa yang anda belajar ke dlm real scene.

Tiga, anda dapat access to operation theatre, tgk segala mala procedures, belajar PR (this is not pleasant though hoho), belajar x ray dari radiology department live, tengok gastrocscopy etc. untuk experienced semua tu sebelum anda masuk 3rd yr.

So when you take your clinical exams, it is team style, named TOSCE (team OSCE). and at this level, you feel more like a real doctor!

OKaylah, setakat ini dahulu. harap dapat membantu dan spark excitement anda untuk belajar di RCSI :D

Wallahua’alam

Recommended Books For Pre- Med RCSI

In RCSI on August 21, 2008 at 6:08 am

CHEMISTRY

Recommended Textbook for Purchase

Organic Chemistry, A Short Course 11th ed (+ CD Rom)

Hart, Craine, Hart

Houghton Mifflin Company

PHYSICS

It is sufficient to own one good textbook covering a range of general Physics topics at a fairly fundamental/basic level. However, the Physics course at the RCSI is very different from the Leaving certificate, IB, or A-level courses in that it emphasizes the medical applications of many of the basic principles, and hence it is essential that students consult textbooks dealing specifically with medical applications. The lecture notes are based mainly on the following textbooks (although some material may be obtained from other sources);

1. Physics (3rd edition) by Kane and Sternheim, published by Wiley.

2. Physics of the Body (2nd edition) by Cameron,

Skofronick and Grant (published by Medical Physics

Publishing, 1999)

3. General Physics with Bio-science essays (2nd edition) by Marion and Hornyak

4. Physics (with health science applications) by Urone

For some of the topics covered in the Physics course (eye, ear, blood flow, lungs etc) you will need to refer to a basic Physiology textbook (familiarise yourselves with these in the library).

BIOLOGY

Core Texts:

The following are core texts for the theory and practical course, with Solomon et al, the main recommended course text. You may choose which most suits you and your pocket.

SOLOMON, BERG “Biology”

& MARTIN: 7th Ed. 2004, Brooks/Cole;Thomson Learning.

(no CD but try the web site-http://www.saunderscollege.com/lifesci/solomon2/index.html)

D. D. CHIRAS: “Human Biology”

5th Ed. 2005, Jones and Bartlett.

(comes with a student CD)

W. H. FREEMAN & “An Advanced Atlas of Histology”

B. BRACEGIRDLE: Heinemann,.

(introductory text with good monochrome micrographs; a large number of secondhand copies should be available)

T. W. SADLER: “Langman’s Medical Embryology”

9th Ed. 2004, Lippincott Williams & Wilkins,

(reproduction and embryological development; includes CD with animations; Junior Cycle course text)

We strongly recommend that students purchase one Dictionary of Biology. “Henderson’s “ is the dictionary of choice.

E. LAWRENCE: “Henderson’s Dictionary of Biological Terms”. 13th Ed. 2005, Longman, Soft cover.

(the most comprehensive biology dictionary at this price)

R. S. HINE & E. A. MARTIN: “ A Dictionary of Biology “

5th Ed. 2004, Oxford University Press,

(fairly comprehensive, some good illustrations)

M. THAIN & M. HICKMAN: “The Penguin Dictionary of Biology”

11th Ed. 2004, Penguin,.

p/s: nasihat kami , adik-adik pinjam sahaja buku-buku ni di library . If you choose to have it on your own , beli yang kami highlight kan sahaja . Tapi honestly, x perlu, sebab berdasarkan pengalaman, pinjam dari library pun sudah mencukupi…hehe

Mercer Court dulu,kini dan selamanya..

In Life in Dublin, RCSI on August 20, 2008 at 11:23 pm

by: ASMB

Assalamualaikum.

Maaf membisu sebentar. Sibuk mengemaskan barang untuk pindah rumah. Tiba-tiba terjumpa beberapa articulate lama (mug, kalendar gambar) yang digunakan sewaktu di Mercer Court dulu. Hmmmm… so ingat nak tulislah tentang Mercer Court. Semacam review plus anecdotes, untuk sahabat-sahabat yang akan datang nanti.

Tulisan ini adalah untuk pelajar-pelajar yang akan datang ke RCSI. Akan tetapi, infonya lebih kurang sama untuk pelajar-pelajar yang akan datang ke Trinity College dan University College Dublin. Atau untuk skop yang lebih besar lagi, pelajar-pelajar baru ke Ireland atau UK nanti.

Oh ya, jika ada mana-mana info yang kurang tepat, jangan segan-segan tegur ya senior-senior yang lain.

Pengenalan
Well, Mercer Court adalah kediaman kampus RCSI (on-campus accomodation), walaupun sebenarnya RCSI tidaklah ada kampus seperti di UCD Belfield. Seperti sahabat-sahabat di Trinity College berseloroh, RCSI adalah sebuah kotak kasut di tepi St. Stephen’s Green yang menghijau… selain Mercer Court, RCSI juga mempunyai atau ada endorsement dengan on-campus accomodation yang lain – Griffith College, Phibsborough, Lad Lane Apartment… tetapi tidak ada yang sehampir Mercer Court.

Sewaktu academic term Mercer Court menjadi tempat penginapan pelajar, manakala apabila bermulanya cuti musim panas, ia menjadi pilihan pelancong-pelancong, yalah di tengah-tengah kota Dublin… boleh buat duit apa!

Sejarah Mercer Court
The whole site previously was a hospital - Mercer Hospital. Sekarang ia menjadi Mercer Court, Mercer Library, Mercer Health Centre, dan sebuah hotel lagi (tak ingat namanya). Sebab ia dulu hospital, jadi ada riwayat yang menyatakan anda akan terjumpa benda pelik-pelik, ya ada benarnya, saya akan nukilkan di bawah heading yang lain…

Mercer Court – Lokasi
Mercer Court terletak hanya 30++ saat berlari dari kolej – ya sayalah buktinya, berlari pecut dari dewan kuliah O’Flanagan Theatre ke bilik mengambil dompet yang tertinggal suatu ketika dahulu. Kalau berjalan, 3-4 minit jauhnya. Pendek kata, sepelaung jauhnya.

Kemudahan beli-belah juga amat dekat. Stephen’s Green Shopping Centre letaknya bersebelahan saja. Di dalamnya Dunnes Store ada dijual kemudahan asas dapur – bawang, susu, halia, roti dsb. Bagaimana pula dengan barang-barang exotik? Yalah, serai, lengkuas, tempe, tauhu basah, tauhu kering, cili kering hatta durian sekali pun. Jangan bimbang, kerana ada 2 kedai oriental – Asia Market dan Oriental Market yang pekedainya sudah biasa dengan Malaysian. Sebut pasal biji sagu (tapioca pearls) pun dia tahu!

Dan yang paling penting, Mercer Court adalah bersebelahan dengan Mercer Library, perpustakaan RCSI. Jadi anda boleh menyerbu masuk sebaik saja pustakawan membukanya di pagi hari, dan pulang setelah security guard memaksa anda keluar pada lewat malam. Pendek cerita, senang nak study di library. Ini adalah sebab utama ramai yang ingin tinggal di Mercer Court. Barulah boleh dapat first class or medal!

Walaupun Mercer Court memang di tengah-tengah prime location, tetapi saya fikir ia tidak berapa prime jugalah…. sebabnya ia terletak jauh dengan Dublin Mosque. It would be a perfect accomodation for me kalaulah ada masjid berhampirannya. I believe this is quite an important criteria untuk memilih rumah sewaktu bekerja kelak.

Tapi anda jangan gusar, anda boleh solat berjemaah hari-hari di surau RCSI, yang terbesar di Ireland. Kawan-kawan yang tekun menelaah di perpustakaan pun turun solat di situ – dulu ada ura-ura nak bina surau di library tapi tak jadi sebab tak cukup ruang. Oh ya, Solat Jumaat juga ditunaikan di surau RCSI. Hmmmm… sewaktu bulan Ramadan nanti… (hmmm cepat betul masa berlalu), anda boleh solat Terawih berjemaah di situ.

Mercer Court & Millin House
Mercer Court menawarkan 2 jenis penginapan. Yang pertama dan paling mahal, adalah Millin House, sebab layoutnya seperti hotel. Yang kedua, Mercer Court, yang berbentuk flat, murah sedikit.

Ya, Millin House layoutnya seperti hotel, sebab anda boleh pilih bilik single atau duplex (duduk 2 orang), dan fully-equipped with bathroom, study desk, cable TV, internet connection, telefon (boleh telefon rakan-rakan lain di Millin House dan Mercer Court) dan yang penting, wardrobe yang besar.

Millin House ada 4 tingkat, dan setiap tingkat mempunyai 5 bilik (4 single 1 duplex), Warga setingkat akan berkongsi kitchenette/pantry – ada sinki, microwave, dan fridge kecil. Di kitchenette inilah anda meletakkan periuk nasi automatik, toaster, boiler, deep-fryer, dsb. Anda diharamkan dari menggunakan perkakas dapur di dalam bilik atas sebab bahaya kebakaran. Kang terbako, eden juga susah!

Untuk memasak, di basement ada dapur yang lebih proper -bigger sink, 2 cooker (hot plate, bukan dapur gas atau induction) + oven, bigger fridge, freezer (saya gelarkan freezer mayat sebab besar… boleh letak mayat) dan meja-meja makan. Hmmm… sesuai untuk candle-lit dinner…

Bab dobi? Ada 2 mesin basuh yang menggunakan syiling beserta 2 dryer berasingan. Untuk dry cleaning, ada kedai dobi berhampiran, pun sepelaung jauhnya.

Bagaimana pula dengan Mercer Court?
Mercer Court, seperti yang telah saya sebutkan, layoutnya sebuah unit flat. Ada 4 bilik single (but no TV) kecil sedikit dari single Millin House, common room (your TV is there), dan dapur yang lengkap – sinki, hot plate, oven, microwave, washer-dryer (mesin basuh dan kering 2 dalam 1).

Memohon dan Yuran Mercer Court
Ada di website rasmi. Untuk bil elektrik, akan dikira pada akhir tahun nanti. Kalau selalu sangat pasang heater mungkin kena bayar. Jika pandai berjimat, pentadbiran Mercer Court akan refund.

Anda mesti menghantar borang permohonan seawal yang mungkin, sebab Mercer Court ini ‘hot-stuff’. Borang boleh anda dapatkan di website rasmi Mercer Court.

Oh ya, ini amat penting – Anda boleh minta anda ditempatkan bersama-sama sahabat yang anda kenal di dalam satu unit flat jika anda mahu. Adanya sahabat yang sekepala dan sefahaman mengelakkan anda pening kepala sentiasa melayani kerenah rakan seunit nanti…

Surviving in Mercer Court & Millin House
Sewaktu saya menginap di sana dahulu, saya hanya membelanjakan EUR20 sebulan untuk makan malam – nasi berlaukkan ayam, sayur, telur, dan minuman (teh/kopi/ jus). Untuk sarapan pagi, dan makan tengah hari, itu boleh diuruskan sendiri.

Secara kasarnya, dalam sehari, anda bersarapan dengan sandwich, makan tengah hari dengan donat coklat dan salad, manakala dinner, nasi berlaukkan ayam masak lemak cili padi, sayur goreng, telur rebus dan air kopi ‘O’ (espresso). Of course, anda boleh saja nak merasa masakan Itali atau dari negara lain seperti lasagne, pasta bake, bolognese dan sebagainya. Resepi banyak di internet. Seminggu sekali bolehlah mendermakan seafood atau daging untuk semua. Jadi taklah muak sangat, kan?

Jadi, bila masak beramai-ramai, kosnya memang murah… anda boleh berjimat untuk kegunaan lain – contohnya buku-buku selain buku akademik (buku agama, current issues, novel, self-help etc.), jalan-jalan, souvenir untuk keluarga, umrah & ziarah (which I did, savings made when I was in Millin), dan macam-macam lagi.

Masak secara berjemaah, bergilir-gilir
Caranya: Ramai Malaysian yang tinggal di Mercer Court, jadi anda boleh berpakat untuk bergilir-gilir masak dinner. Lebih ramai, lebih murah kosnya. Jadi kalau ada tujuh orang seperti waktu saya dahulu, contohnya begini – Isnin Ali, Selasa Abu, Rabu Atan, Khamis Ahmad, Jumaat Abdul, Sabtu Ismail, dan Ahad Kadir. Perempuan pun boleh join sekali, tapi kena pandai segankan diri dan tahu batasnya – I am referring to both sides, laki-laki mahupun perempuan.

Bila beramai-ramai, duty roster perlulah ada, yalah as a team untuk terus hidup. Ada yang menjaga bab bekalan ayam (dahulu saya kena uruskan sebab membeli ayam secara borong), bab kemas dapur, bab tong sampah, bab beras (10kg or 20kg), bab beli keperluan memasak (sayur-mayur, minyak masak, sos tiram etc.).

Oh ya, jangan lokek untuk berkongsi rempah ratus yang dibawa dari tanah air (udang kering, ikan bilis, cili kering, ikan masin, asam keping, keropok ikan etc.), mahu pun resepi-resepi baru. Takkanlah anda nak makan ikan bilis 2kg seorang diri… atau pun mengunyah ikan masin sewaktu mengulangkaji pelajaran…

Belajar masak? No problem!
Bila sebut bab resepi, selain persediaan akademik dan mental, anda belajarlah beberapa resepi baru dari ibu sebelum ke mari, terutamanya kepada perempuan. Luangkan masa duduk di dapur menolong ibu masak. Kalau lelaki tak berapa mahir nak masak mungkin boleh dimaafkan… kalau perempuan, hmmmm…. confirm kena reject!

Belajarlah menyediakan lauk-lauk mudah seperti sambal tumis, kari, kurma, lemak cili padi, masak merah, masak kicap, sup ayam, padprik, dan tomyam. Jenis-jenis lain nasi pun, apa salahnya. Pendek kata, biar mahir lebih dari satu lauk. Tidaklah nanti hari-hari lebih kurang sama saja lauknya – Isnin kari ayam, Selasa kari ayam tapi banyak kentang, Rabu kari ayam tapi pedas sikit, Khamis kari campur kurma ayam, Jumaat kari Pakistan ayam, dan seterusnya… kari kari kari…

Atau masakan anda menjadi sungguh tidak sedap sehingga tidak lalu sahabat-sahabat anda makan. Selalunya jadi tak sedap, apabila kita memasak dengan tidak bersungguh. Pendek kata – Masak cincai dan lebih kurang gitu-gitu. Hasilnya – sup ayam jadi macam air rebusan ayam, sambal tumis menjadi pes cili boh… dan macam-macam lagi… tak kering gusi dibuatnya.

Jika anda masih tak berapa mahir masak ketika anda sudah berada di sini, jangan gusar atau putus harapan. Tanyalah sahabat-sahabat yang handal. Di Internet contohnya Resipi.iluvislam , Mesra.net, The Star Online, dan macam-macam lagi; pun banyak resepi untuk dicuba, dari semudah nasi ayam hinggalah sekompleks nasi kerabu…

Masak sedap-sedap = tolong kawan
Bukankah ia satu perkara yang membanggakan jika masakan anda boleh mengurangkan stress sahabat-sahabat anda setelah seharian menelaah? Bayangkan anda balik penat-penat, dinner yang menanti adalah nasi berlaukkan ayam padprik dan kailan ikan masin… dan ada pula yang menyedekahkan kek buah sebagai pencuci mulut. Heh, terus semangat nak stay up semalaman!

Apa-apapun, take this as a challenge. Itu baru namanya persahabatan yang indah…

Kebersihan
Bab kebersihan diri saya rasa semuanya maklum. Semak-semak sikit no problem, jangan sampai jadi pengotor… enough said, kita semua dah besar.

Hidup berjiran/beramai-ramai
Selalunya semuanya ramah mesra belaka, cuma ada juga yang kureng. Tidak kiralah di Mercer Court atau Millin House. Alahai… mana-mana anda duduk sekali di dunia ini ada saja mehnahnya. Yang tiada apabila kita di syurga nanti. Jadi, jika anda terjumpa dengan orang-orang yang makan tinggal tak basuh, tak pernah ambil pusing tentang duty roster untuk buang sampah, dan sebagainya, anggaplah ia sebagai dugaan, asam garam kehidupan perantau di bumi asing ini. Tapi jangan senyap saja, speak out!

Ada juga masanya terpaksa biarkan saja. Seperti weekend party yang semestinya menggegarkan unit flat sebelah. Nak buat macam mana, memang mereka suka berparti. Lantak pi la! Dan jika anda serumah dengan mat saleh mungkin anda perlu melayani kerenahnya ketika mabuk! Contohnya – mengarahkan kawan anda yang mabuk terhuyung-hayang masuk ke bilik… Heh dah lagu tu… nak buek macam mana?

Perkara-perkara pelik di Mercer Court & Millin House
Sebagai seorang Muslim, saya yakin adanya alam ghaib. Ada dalam rukun imam… kan? Jadi kalau ada, well adalah, kalau ia tak ada, tak perlu nak mencari-cari… banyak lagi kerja berfaedah yang anda boleh lakukan.

Sepanjang menginap di sana, Alhamdulillah tidak ada gangguan dari makhluk ghaib. Yang ada, makhluk yang kita nampak ie. manusia yang kadang kala bising dan mabuk. Oh well… akan tetapi ada satu insiden di mana rakan sekelas saya diganggu apabila dia berada di bilik. Jadi saya sebagai sahabat membantu – banyakkan berdoa kepada Allah, buat amalan-amalan yang ustaz & ustazah kita ajar dahulu, dan yakin bahawa benda-benda ghaib tidak berupaya membuat apa-apa selagi mana Allah tidak izinkan. Lagi pun, bukankah ini satu teguran dari Allah untuk kita sentiasa mengharap kepada-Nya?

Seeloknya ketika baru sahaja tiba di bilik anda, laungkanlah azan pada setiap penjuru, buat solat sunat dan berdoalah minta dihindari perkara-perkara yang boleh menggangu kita, baik dalam bentuk manusia mahu pun bentuk yang tidak kita nampak.

Alternatif bagi Mercer Court & Millin House – Hostel Lain atau ‘Duduk Luar’
Sila hubungi studentservices@rcsi.ie untuk maklumat lanjut. Alternatif lain seperti Lad Lane, Griffith Collge, dan Phibsborough, dan lain-lain yang tidak saya tahu pun ada. Layoutnya lebih kurang sama, cuma lokasi saja yang berbeza – tidaklah jauh, cuma tidak dekat. Namun, perjalanan ke RCSI amat cepat dan mudah dengan kerapnya bas-bas yang menuju ke pusat bandar seperti bas nombor 122 dan 19. Jika berbasikal pun dalam 7-10 minit lamanya.

Jika anda tidak mampu dari segi kewangan untuk duduk di Mercer Court, anda boleh duduk di luar dengan menyewa rumah atau flat di kawasan-kawasan berhampiran seperti di suburb South Circular Road, Harcourt, Jervis, St Patrick Cathedral, dan Christchurch.

Selalunya pelajar-pelajar akan menyewa rumah berempat – 2 bilik duplex, sebab kebanyakan rumah untuk 4 orang terletak di titik sederhana – tidak terlalu mahal, dan tidak terlalu ramai sehingga terasa sempit rumah. Nak duduk lebih boleh juga, berani buat berani tanggung, sebab ia mungkin melanggar perjanjian dengan tuan punya rumah.

Untuk mencari bilik single/bedseat (rumah satu katil yang lengkap dengan dapur dan bilik air) pada tahun pertama anda di sini, terutamanya kepada yang sudah berkahwin, agak mustahil, sebabnya sudah maklum – semuanya mahukan bilik single! Jika anda jumpa, Alhamdulillah, ia rezeki anda.

Ramai juga yang duduk lebih dari berempat hinggalah berbelas-belas, seperti di South Circular Road, Christchurch dan bagi pelajar University College Dublin, di Clonskeagh, Goatstown dan belah-belah selatan Dublin. Antaranya 218 (betul-betul di hadapan Dublin Mosque), 254 di South Circular Road, 45 di Clanbrassil St, Swifthall di Christchurch, dan lain-lain. Isu ‘kampung Malaysia’ selalunya timbul, saya fikir itu boleh disentuh dalam perbincangan yang lain.

Apa-apapun, IMHO, any house is a good house as long as you take care of it – keep it clean, nice and dandy. It is really childish duduk mengata rumah kau kureng, rumah aku best, and what not. Heh semuanya asam garam kehidupan. Bersyukur dengan apa yang kita ada, bukankah itu lebih baik?

Mencari ketenangan

Hidup di perantauan, lebih-lebih lagi jauhnya beribu-ribu batu, adalah ujian dan cabaran yang perlu ditempuhi semua. Take it easy, and slowly, step by step. Anda harus faham, kita terdiri daripada roh dan jasad… dan mestilah kita mahukan kedua-dua sihat, bukan?

Bagi yang beragama Islam, bagi menyihatkan roh anda, jagalah amalan fardhu dan wajib, lagi-lagi bab solat 5 waktu. Luangkan masa untuk amalan-amalan sunat seperti membaca Al-Quran beserta terjemahannya, paling kurang sehari sekali. Jika ada usrah/kumpulan diskusi ilmu, sertailah. Yang lain-lain, solat-solat sunat pun ringan-ringan tulang untuk buat. Kemudian, kuncilah jam loceng anda untuk bangun malam…

Yang penting sekali, amalan kita mestilah istiqamah atau konsisten. Untuk melihat sejauh mana prestasi diri, pada kalendar harian anda, buatlah tanda jika anda buat solat hajat hari ini, atau jika anda ter‘miss’ waktu subuh. Selepas seminggu anda lihatlah sendiri pada kalendar itu… dan muhasabahlah diri.

Di pusat bandar Dublin, ada beberapa masjid utama. Dublin Mosque, yang terletak di South Circular Road, merupakan masjid utama dan tertua di Ireland. Kita juga mempunyai Islamic Cultural Centre of Ireland yang terletak di Clonskeagh, tajaan Al-Makhtoum Foundation dari Emiriah Arab Bersatu. Di tengah-tengah kesesakan Henry St (berhampiran The Spire), kita ada Al-Madinah Mosque, berkat usaha peniaga-peniaga Indo-Pak, seperti juga di Blackpitts Mosque yang dibuka oleh Barry & Sons.

Bagi yang beragama lain, contohnya seperti Kristian, banyak saja denomination-denomination di sini. Ada Anglican, Prebysterian, Unitarian, Catholic dan sebagainya. RCSI juga mempunyai seorang chaplain, Reverend William McLaren yang boleh membantu anda mencari circles-circles. Untuk Buddha, Judaism, Hindu, Scientology, dan lain-lain agama, anda bolehlah bertanya kepada beliau untuk mencari tempat ibadat anda.

Ramadan di Dublin
Sehingga tahun ini dan untuk beberapa tahun lagi, bulan Ramadan akan jatuh semasa musim luruh, hinggalah awal musim sejuk (beberapa tahun dahulu). Secara ringkasnya, anda berpuasa sekejap sahaja, berbanding di tanah air yang terletak di garisan Khatulistiwa – lebih kurang 12 jam siang, 12 jam malam. Di sini siangnya boleh sependek dari pukul 7.40 pagi hingga 5 petang sewaktu musim luruh nanti. Puasa yang pendek!

Untuk berbuka puasa, Dublin Mosque menyediakan juadah berbuka puasa secara percuma sepanjang Ramadan – yup, hari-hari! Manakala untuk masjid lain, ada jadualnya. Biasanya kita berbuka dengan air mineral, kurma dan buah, diikuti dengan solat Maghrib berjemaah.

Setelah solat Maghrib, jemaah duduk berlima dalam satu kumpulan untuk menerima talam berisi nasi minyak dan Ayam Tandoori… sedapnya bukan main, sehingga ramai yang berbuka di masjid hari-hari! Tak berasap nampaknya dapur selama sebulan…

Selepas waktu Isyak pula, solat sunat Terawih berjemaah pula… ada masjid yang menunaikan 8 dan ada yang 20 rakaat, yang penting semua imam membaca satu juzuk Al-Quran… Oh ya, di sini tiada moreh. Moreh di rumah sajalah…

Pada 10 malam terakhir, ada Qiamullail. Solat sunat dari pukul 2 hingga 5 pagi, diikuti solat subuh… lamanya lebih sedikit sebab nak mengkhatamkan satu Al-Quran dalam 10 malam terakhir… memang survival of the fittest!

Know thy classmates & teachers

Semestinya antara wasiat-wasiat dari ibu-bapa, guru-guru, dan dari penaja-penaja, adalah supaya kita bergaul dengan masyarakat di sini. Yup, bergaul-gaul juga, tapi janganlah anda melampaui batasnya. Pendek kata, nilai yang baik kita ikut, yang buruk kita jadikan sempadan.

Berkenalanlah dengan rakan sekelas anda. Mula-mula tahu nama, kemudian tahu duduk mana, kemudian lama-lama boleh kongsi nota kuliah. Mereka pun bijak-bijak belaka, yalah, ada yang lepasan PhD in Pharmacology! Semuanya nak sama-sama survive by all means necessary. Hmmmm… persahabatan yang terjalin mungkin tidak serapat teman sebilik atau senegara, akan tetapi, lebih baik ada dari tiada langsung – Who knows they might become your host for conference you are attending in Washington sewaktu anda menjadi consultant nanti?

Hmmm… teringat pula kepada Victor, cina Kuantan yang bertandang ke bilik beberapa kali berborak-borak mengenai macam-macam perkara, dari isu kekeluargaan dalam masyarakat Tiong Hua hinggalah kepada isu sects dalam Christianity… Lobo pun sekali, dengan isu Palestin sampailah ke English Premier League (as of now saya memang tak ikut dah EPL, tertinggal keretapi). Those were the days…

Bagi guru-guru, jika anda kurang faham, tanyalah sama ada secara langsung, personal mahu pun email… they’re more than happy to enlighten you out.

Moving out of Mercer Court
Saya dapat menginap di Millin House atas sebab tiadanya contact dengan orang-orang di Dublin, dan Mercer Court ketika itu sudah pun penuh. As a result, I just applied and prayed hard, and Alhamdulillah, it was a relief. There goes one academic year living in Millin…

Pada akhir tahun akademik, saya mengambil keputusan untuk keluar dari Millin House. Ada pros dan cons duduk di dalam, sama seperti duduk di luar. Akan tetapi saya fikir I have made a good decision. Saya tidak benci duduk di dalam. Suka ada… Namun, saya nak merasa duduk di luar…

Akhirnya pada tahun akademik seterusnya saya menginap bersama 2 warga Pakistan di South Circular Road, another new experience. Tahun-tahun mendatang, saya tinggal bersama rakan sebangsa… Such a life, eh?

Final words
Ini adalah sedikit coretan dari saya, sebagai seorang yang telah berada di sini. Mungkin tak dapat cover semua, sebab ada banyak lagi rujukan teman-teman boleh lihat di website-website universiti.

Ia juga merupakan sebagai peringatan kepada saya di sini… Yang baik jadikan tauladan, yang tak elok, jauhilah.

PRE-MED @ FOUNDATION YEAR AT RCSI

In RCSI on August 20, 2008 at 3:44 pm

Assalamualaikum wbt …

Kepada adik –adik yang akan memulakan pengajian di RCSI dengan program Pre-Med , disini kami ingin berkongsi sedikit pengalaman yang kami telah lalui untuk dijadikan panduan kepada adik-adik sekalian .Terlebih dahulu , janganlah adik-adik bersedih kerana terpaksa menambah 1 tahun pengajian berbanding rakan-rakan adik yang lain .Namun begitu adik haruslah bersyukur kerana program Pre-Med ini akan menjadikan adik lebih bersedia untuk menempuhi tahun-tahun pembelajaran yang akan datang .Gunakanlah setahun yang ada untuk menimba ilmu dan pengalaman juga memperbaiki communication skills . Ini adalah bekalan yang adik akan bawa untuk menaiki tingkat-tingkat pembelajaran yang lebih tinggi lagi .Jangan di pandang remeh module-module yang akan adik pelajari selama dua semester ini dan berusahalah untuk mendapat keputusan yang cemerlang dalam setiap kuiz dan peperiksaan. Jangan hanya sekadar untuk lulus ok? .

Module-module

Module-module merupakan mata pelajaran yang adik- adik akan pelajari dalam setiap semester .Setiap module akan di ‘uji ‘ melalui peperiksaan di akhir semester dan quiz.Manakala module lab pula akan di uji melalui buku lab ( lab report lagi lah ye~) dan juga online exam pada akhir semester . Bagi module FY5 iaitu Information and Communication in Healthcare , adik – adik akan bertemu dengan pembentangan . Untuk FY_12_Medicine – Concept to Patient pula iaitu pada sem 2 , adik-adik akan didedahkan dengan OSCE.

Semester 1

FY_1_Intro_Med_Physics

FY_2_Intro to General, Medicinal and Pharmaceutical Chemistry

FY_3_Intro_to_Human_Biology

FY_4_Human systems I

FY_5_Information and Communication in Healthcare

FY_6.1_Biomedical Laboratory Sciences 1

Semester 2

FY_M7_Chemical_Processes

FY_M8_Human_Systems_II

FY_M9_Human_Systems_III

FY_M10_Human_Systems_IV

FY_11_1_Lab_sciences_2

FY_11_2_Language_comm_skills

FY_12_Medicine – Concept to Patient

p/s: kebanyakannya adik-adik akan belajar apa yang adik-adik telah belajar masa IB /A-Lavel. Tapi jangan leka tau ….ada banyak juga benda baru .FY 6.1 dan FY 11.1 tu ialah lab , so adik-adik semua mesti ada LAB coat dan dissection kit (kalau tak ingat bawak Dublin kat sini pun ada lab coat  ..siap ada logo RCSI , tapi mahal sikit .disection kit adik-adik boleh beli di Malaysia.

Peperiksaan

Peperiksaan bertempat di dewan peperiksaan dan akan diadakan di akhir setiap semester dan soalan-soalan adalah berdasarkan module- module yang dipelajari pada semester tersebut(kalau exam sem 2 , sem 1 punya tak akan disoal) .Setiap semester akan diadakan 2 kali quiz secara online untuk setiap module .(10 soalan jer ,dah la objektif…kalau adik-adik baca insyaAllah full mark ) . Quiz akan diadakan di lecture theater dan dikawal ketat seperti mana hari peperiksaan

Buku-buku

Ada beberapa buah buku yang digunakan sebagai rujukan . Biasanya satu module akan menggunakan lebih daripada satu buku .Nasihat kami , gunakan kemudahan buku-buku di Mercer Library (perpustakaan untuk pelajar2 RCSI ) . Disini ada beberapa buku yang disarankan oleh professor kami sebagai rujukan .Jika ada diantara adik-adik yang ingin memilik buku sendiri, ada beberapa buku yang kami sarankan . Apapun, sumber utama rujukan kami adalah nota yang di download dari http://www.vle.rcsi.ie ~

Professors

Jangan takut atau segan dengan professors .They are willing to help you .Kalau tak paham or need a little bit explanation , ask them .(salah seorang daripada prof (Dr Kevin) antara nasihatnay yang tidak dapat dilupakan ialah ..‘”government kamu telah membelanjakan sejumlah duit yang banyak untuk kamu belajar supaya kamu dapat berkhidmat di negara kamu .kalau kamu gagal hanya kerana kamu malu bertanya pensyarah kamu atau rakan-rakan kamu ..apa gunanya usaha kerajaan kamu itu”….so adik-adik fikir-fikirkanlah .Kalau dia dah cakap macam tu maknanya mereka sanggup nak bantu kita .Jangan jadi bodoh sombong yea.One more thing , kalau adik-adik hantar pertanyaan menerusi email , cepat je dapat reply. jadi jangan segan-segan dengan pensyarah .Kami dulu memang baik dengan pensyarah , sebabnya kami baik dan peramah , kalau jumpa  professor tegurlah dan berikanlah senyuman .Apapun selamat datang ke Dublin kami tujukan kepada semua adik2 yang akan tiba.

Sebarang pertanyaan : email (Mizah) nuriz_iman @yahoo.com atau ym id nuriz_iman

Selamat Datang ke Bumi Ireland…

In Life in Dublin, RCSI, TCD, UCD on August 20, 2008 at 3:27 pm

Books for RCSIans

In RCSI on August 14, 2008 at 1:34 pm

Books, books, books, medical students cant run away from books. This is some suggestion of books that might be useful for you guys.

Q: I am a first year medical student in RCSI. But I don’t know what books should be brought. Could you please help me?

A: I will list down all books that are widely used among Malaysians.

Atlas of Human Anatomy

Atlas of Human Anatomy

Atlas of Human Anatomy, Professional Edition by Frank H. Netter or

Atlas of Human Anatomy: With Netteranatomy.com (Netter Basic Science) by Frank H. Netter

Monkhouse Clinical Anatomy

Monkhouse Clinical Anatomy

Clinical Anatomy by Stanley Monkhouse

Langman Embriology

Langman Embriology

Langman’s Medical Embryology by T. W. Sadler

Textbook of Medical Physiology by Arthur C. Guyton and John E. Hall

Lippincot Biochemistry

Lippincot Biochemistry

Lippincott’s Illustrated Reviews: Biochemistry by Pamela C Champe (Author), Richard A Harvey (Author), Denise R Ferrier (Author)

ALL books mentioned above can be found in OUR LIBRARY. However, the main source of study resources for RCSI students are from the RCSI Virtual Learning Environment or the “Moodle”. You can find all the lectures notes and all the stuff you need as RCSI students here (but, you need to have RCSI email address to log in)

RCSI Virtual Learning Enviroment

RCSI Virtual Learning Enviroment

If you are still having difficulties deciding what books to be purchased, do contact any seniors below:

Muhd. Faiz bin Mahayidin ( bro Mufaz)
YM : mufaz08@yahoo.com
Hp : 0148037104

Nadiah binti Zainal Abidin
YM : hydenmay_16@yahoo.com
Hp : 0195416585

Royal College of Surgeons in Ireland (RCSI)

In RCSI on August 10, 2008 at 4:15 am

Royal College of Surgeons in Ireland (RCSI) merupakan satu daripada universiti yang tertua di Ireland. Ia ditubuhkan pada 1784 oleh King George III of Great Britain and Ireland. Selama lebih 200 tahun, RCSI telah memainkan peranan yang penting dalam bidang surgery dan perubatan di Ireland. Universiti ini terletak di St Stephen Green, iaitu salah satu kawasan yang amat strategik. Bangunan yang bersejarah ini sangat berdekatan dengan kompleks membeli belah Stephen’s Green Mall, kedai buku perubatan Clarendon’s Medical, kolej perakaunan Dublin Business School (DBS) dan juga bandar terbesar di Dublin iaitu O Connell Street. Universiti yang berdekatan dengan RCSI ialah Trinity College Dublin yang hanya mengambil masa selama 10 minit berjalan kaki.

RCSI merupakan sekolah perubatan yang mempunyai bilangan terbesar di Ireland. Antara fakulti-fakulti yang ada di RCSI ialah Fakulti Perubatan, Fakulti Fisioterapi, Fakulti Farmasi, Fakulti Pergigian dan juga Fakulti Kejururawatan. RCSI telah diikitiraf sebagai universiti paling aktif dalam bidang perubatan, latihan dan pengurusan hospital. RCSI juga merupakan universiti yang terdiri daripada pelajar-pelajar antarabangsa dari 45 buah negara. Usahasama di antara RCSI dan Universiti Perubatan Bahrain dan Penang Medical College (PMC) telah membuktikan bahawa RCSI merupakan institusi perubatan yang unik.

 

Pelajar-pelajar RCSI merupakan pelajar yang bertuah kerana dapat menggunakan kemudahan yang pelbagai. Di antaranya ialah Mercer Library yang terletak bersebelahan dengan Mercer Court (tempat penginapan pelajar-pelajar RCSI) yang dilengkapi dengan kemudahan Internet wireless dan lab computer untuk printing dan Internet. Terdapat juga gymnasium, computer lab (di dalam bangunan utama RCSI), Travel Agency, Mercer Health Center, cafeteria (menyediakan makanan halal), basketball court, ruang rehat yang selasa (televisyen skrin besar, meja pool dan fussball) dan juga student service department iaitu badan yang menjaga kebajikan pelajar-pelajar RCSI. Kemudahan surau yang selesa dan besar juga disediakan untuk pelajar-pelajar Muslim yang dilengkapi dengan tempat mengambil wudhuk. Terdapat solat Jumaat diadakan di surau RCSI dan ia juga sesuai dijadikan tempat berkumpulnya pelajar-pelajar Muslim di waktu senggang.

 

.gambar ruang coffee dock.

 Satu daripada keistimewaan lain ialah setiap pelajar akan diberikan satu computer riba (laptop) jenis Hewlett-Packard untuk kemudahan mendapat nota secara online (www.vle.rcsi.ie) dan belajar. Ini juga kerana terdapat beberapa subject yang perlu dipelajari secara online seperti Histology dan Anatomy (Radiology). Oleh yang demikian, setiap dewan kuliah (lecture hall) dan bilik tutorial (tutorial room), perpustakaan, cafeteria dan ruang legar bangunan utama dilengkapi dengan kemudahan internet wireless untuk kegunaan pelajar-pelajar. RCSI juga menyediakan kemudahan tempat belajar yang selesa dan sesuai (condusive) untuk pelajar-pelajarnya.

surau RCSI                    Dewan kuliah O’Flanagan

Kawasan-kawasan sekitar Dublin sangat indah dan sesuai untuk proses pembelajaran. Anda tidak perlu risau tentang kemudahan-kemudahan yang ada kerana semuanya lengkap dan mudah, ditambah pula dengan masyarakat Ireland ramah belaka dan sedia membantu. Mereka amat berbesar hati untuk mengenali dan menegur rakyat Malaysia. 

Gelanggang bola keranjang

 

Follow

Get every new post delivered to your Inbox.